Cum vrea statul să spargă blocajul financiar

41399
2
Cum vrea statul  să spargă  blocajul financiar - cumvreastatulsaspargablocajul-1487955187.jpg

Articole de la același autor

De câteva decenii, guvernanții români se luptă cu blocajul financiar care gripează motorul economiei românești. Regimul comunist nu a reușit să-l spargă, nici măcar atunci când dădeau ordin "tovarășu´ și tovarășa". 


Ba, cu fiecare măsură politică și administrativă luată, rotițele economiei se înțepeneau mai tare, încăpățânându-se să se rotească. Când motorul economiei se supraîncălzea în lupta cu arieratele, venea PCR-ul, ștergea cu buretele datoriile, iar întreprinderile socialiste arătau curate, ca scoase din cutie. Dar, la scurt timp, blocajul se refăcea la loc.


Guvernele post-decembriste au reluat efortul de Sisif cu arieratele, dar nu au reușit mare lucru. Statul continuă să fie principala sursă de blocaj financiar din economie. 


În ședința de joi, 23 februarie 2017, Guvernul Grindeanu a aprobat un memorandum inițiat de Ministerul Finanțelor Publice, prin care companiile de stat sunt obligate să țină cont, la elaborarea bugetelor de venituri și cheltuieli pe anul 2017, de reducerea plăților restante, după cum urmează:


- cu minimum 20% față de cele realizate la 31 decembrie 2016 de către operatorii economici care s-au încadrat în nivelul prevăzut al plăților restante din bugetul de venituri și cheltuieli aprobat pe anul 2016 în condițiile legii;


- cu minimum 20% față de cele programate la 31 decembrie 2016 de către operatorii economici care nu s-au încadrat în nivelul prevăzut al plăților restante din bugetul de venituri și cheltuieli aprobat pe anul 2016;


- eliminarea plăților restante înregistrate la 31 decembrie 2016 de către operatorii economici care nu au bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2016 aprobat.


De asemenea, organele administrației publice centrale pot aproba reducerea sau eliminarea plăților restante la operatorii economici aflați în subordine și în alte procente, astfel încât reducerea plăților restante cumulate pentru acești operatori să respecte procentul menționat.


Depășirea limitei plăților restante cumulate, stabilită de către organele administrației publice centrale, se poate efectua, în cazuri temeinic justificate, cu aprobarea de către Guvern prin memorandum.


Comentează știrea

vlad
25 februarie 2017
blocajul eliminat prin taxe

Blocajul se rezolva prin taxe noi.

Girdalean Adriana
3 martie 2017
Lucru de acasa.

Nu dar avet nevoie sa plateasca omul inainte vreo 300 de euro.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3433 secunde