Cum se obține restituirea de acciză la motorină

1627
Cum se obține restituirea de acciză la motorină - cumseobtine-1403445362.jpg

Articole de la același autor

20.114 de operatori economici vor primi 4 eurocenți pentru fiecare litru de motorină achiziționat legal


Transportatorii auto de mărfuri și de persoane, care doresc să li se returneze 4 din cei 7 eurocenți reprezentând acciza suplimentară pe litrul de motorină, vor trebui să se înregistreze în Registrul vehiculelor și al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize. Înregistrarea presupune depunerea la Autoritatea Rutieră Ro-mână a unor documente prin care operatorii economici fac dovada eligibilității lor și a vehiculelor pe care le dețin. ARR va verifica atât eligibilitatea operatorului economic, cât și pe cea a vehiculelor pe care le deține, din punctul de vedere al licențierii, tonajului și altor condiții prevăzute de lege.


ARR a fost desemnată administrator al schemei de ajutor de stat, având în vedere faptul că deține baza de date care include toate informațiile necesare stabilirii eligibilității operatorilor economici și a vehiculelor deținute de aceștia. Nu se încadrează în categoria beneficiarilor acestei scheme de ajutor de stat operatorii economici care se află în procedură de executare silită, faliment, reorganizare judiciară, închidere operațională sau dizolvare, declarați inactivi sau care au intrat în inactivitate temporară, înscrisă în Registrul Comerțului, cei care au avut decizii de recuperare a ajutorului de stat, precum și cei care se află în dificultate, conform regle-mentărilor Comisiei Europene.


Cererea de restituire a accizei se depune pentru un trimestru calendaristic, începând cu prima zi a trimestrului următor celui pentru care se solicită restituirea, dar nu mai târziu de un an de la această dată. La cererea de restituire, operatorii economici vor anexa următoarele documente: certificat de înregis-trare fiscală, documente din care rezultă că dețin card de gestiune a alimentărilor cu motorină sau, în cazul în care au stație de alimentare proprie, să dovedească faptul că aceasta este dotată cu dispersor electronic pentru distribuție, facturile de achiziție a motorinei, dovada plății facturilor prin instrumente de plată bancare. Restituirea de accize nu se aprobă în cazul operatorilor economici care înregistrează datorii la bugetul general consolidat.


În a doua etapă a procedurii, ARR va verifica documentele, în sensul corelării informațiilor dintre cantitățile de motorină menționate în facturi și cele pentru care se face solicitarea de restituire. Dacă aceste cantități corespund și sunt îndeplinite toate condițiile de eli-gibilitate prevăzute de lege, ARR va emite decizia de restituire, pe care o va comunica solicitantului și Ministerului Finanțelor Publice. În calitate de ordonator principal de credite, MFP va vira operatorului economic ajutorul de stat. Controalele ulterioare cu privire la realitatea informațiilor prezentate în administrarea schemei de ajutor de stat vor fi efectuate de către ANAF.


Procedura de mai sus face obiectul unui proiect de hotărâre de guvern lansat în dezbatere publică de către Ministerul Finanțelor. Se estimează că vor beneficia 20.114 de operatori economici de acest ajutor de stat, care se acordă de la data de 4 aprilie 2014 până pe 31 martie 2019. Bugetul alocat este de 3,021 miliarde lei, din care 282,5 milioane lei pentru anul 2014, cu posibilitatea suplimentării.  În primele patru luni ale acestui an, statul a colectat 7,696 miliarde lei din accize, cu 15,2% mai mult decât în același interval de timp din 2013. Performanța nu se datorează creșterii consumului de produse accizabile. Acesta a bătut pasul pe loc sau chiar a scăzut în cazul energiei electrice. Nici efor-turile de combatere a fraudelor fis-cale nu au dat rezultatele aștep-tate. Rezultatul spectaculos este efectul creșterii accizelor și intro-ducerii accizei suplimentare de 7 eurocenți pe litrul de carburant, de la 1 aprilie 2014.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 01 Aprilie 2014
Stire din Economie : Prețurile sar în aer cu 1 aprilie
Pagina a fost generata in 1.6217 secunde