Cum scapi cu amenda fiscală minimă, dacă n-ai declarat veniturile

2621
5
Cum scapi cu amenda fiscală minimă, dacă n-ai declarat veniturile - cumscapcuamenda-1401207344.jpg

Articole de la același autor

Până luni, 26 mai 2014, a fost "sezonul declarării veniturilor". De pe 27 mai, a început "sezonul amenzilor".

Potrivit Codului fiscal, nedepunerea formularului 200 "Declarația privind veniturile realizate din România", până la data legală se sancționează cu amendă cuprinsă între 50 și 500 lei. Cea minimă se aplică dacă termenul a fost depășit doar cu câteva zile. Dar pe măsură ce se scurge mai mult timp, cuantumul amenzii crește până la limita maximă. Există și posibilitatea ca sancțiunea să se rezume la un simplu avertisment, (conform unei circulare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală), dar numai în cazul că aveți un cazier fiscal imaculat.

Trebuie precizat că sancțiunea pentru nedepunerea declarației de venituri nu se aplică din oficiu. Conform legii, trebuie îndeplinite o serie de formalități birocratice.

Pentru a fi amendat, contribuabilul trebuie să își ia inima în dinți și să se prezinte la ghișeul structurii Administrației Finanțelor Publice, la care este arondat. Va aștepta la coada de rigoare și, când îi va veni rândul, va anunța că n-a depus formularul 200. Dacă dă Dumnezeu și merge calculatorul, funcționarul îl va găsi repede în baza de date și îi va întocmi procesul verbal de contravenție. Altfel, operațiunea ar putea să dureze ceva mai mult timp.

Cu respectivul document "în dinți", contribuabilul trebuie să dea fuga la serviciul de taxe și impozite al Primăriei, să achite amenda. Banii vor intra la bugetul local. Apoi, cu inima grea și buzunarul ușurat, se va întoarce, fuguța, la ghișeul Fiscului, să prezinte chitanța. Abia atunci, se poate spune că plătitorul de taxe și impozite s-a spălat de păcate. Dar în cazierul fiscal tot îi va rămâne o pată neagră.

Ce se întâmplă în cazul în care "păcătosul" nu se prezintă la Fisc, chiar dacă a fost înștiințat că trebuie să depună declarația și să-și ia papara de rigoare, pentru întârziere? Pur și simplu scapă de amendă. Totuși, sunt destule împrejurări care îl obligă să ia contact cu ANAF și, atunci, nu mai poate evita sancțiunea.

După termenul de 26 mai, Fiscul calculează, pentru fiecare contribuabil în parte, indiferent că a declarat sau nu veniturile, situația stingerii obligațiilor față de stat. Dacă se constată că există diferențe în minus sau în plus, emite o decizie de plată sau de restituire și o înștiințare în acest sens, către contribuabil. Cei ce au sume restante de achitat sunt informați asupra termenului până la care trebuie să facă plata, în caz contrar începând să curgă penalități, majorări și dobânzi. Ceilalți, sunt înștiințați că au de primit sumele plătite în plus.

În cazul contribuabililor care nu și-au declarat veniturile, Fiscul e nevoit să stabilească obligațiile de plată din oficiu. În lipsa tuturor infor-mațiilor, pot să apară tot felul de situații, inclusiv să se stabilească obligații restante mai mari decât cele datorate.

Trezindu-se cu o "notă de plată" încărcată, contribuabilul se va duce valvârtej la Fisc, să clarifice situația. Și atunci, pac, amenda!

Pe de altă parte, contribuabilii au nevoie de adeverințe fiscale în diverse scopuri: credite bancare, ajutoare sociale etc. Vrând - nevrând se duc la Fisc și, atunci, li se verifică situația declarării veniturilor. În baza de date a ANAF se vede imediat că nu au depus declarații un an, doi, trei și… pac, amenda!

Sfatul meu către cei ce nu și-au declarat veniturile la timp este să o facă rapid. Scăpați cu un avertisment sau cu amenda minimă, care se reduce la jumătate, dacă o achitați în termen de 48 de ore!

Comentează știrea

Gigel
28 mai 2014
instiintari zero

Da, doar ca Fiscul nu te instiinteaza si de abia dupa 10 ani cand iti cumperi o casa sau ceva, te anunta ca trebuie sa-ti vinzi casa pentru a plati amenda. Trebuie si ei sanctionati pentru lipsa comunicarii cu restantierul. Multi nici nu stiu ca au vreo datorie la FISC.

AFACEREA TA
28 mai 2014
GHIDUL PENTRU AFACEREA TA

Acum este momentul: In 2014 Fondurile Europene nerambursabile se Acorda si la noi la fel de Usor ca si in celelalte state membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Afli mai multe detalii pe site-ul:Fonduri Europene Nerambursabile Ro...........,,,,,,,,,,,,,,,,,,................

Dan
28 mai 2014
Ignorance is a bless?!

Gigele, si tu ca si autorul aveti un fel de ceatza-n cap. Faceti confuzii atat intre autoritati ('fisc' si 'primarie'), cat si intre impozite si taxe locale, pe de o parte, si amenzi , pe de alta parte. "Fiscul" nu-ti tine tie evidenta cand vrei sa vinzi tu casa ta ci "Primaria" face treaba asta. In ceeea ce priveste afirmatia ca trebuie sa-ti vinzi casa pentru a plati o amenda neachitata timp de 10 ani , la fel esti in eroare... Pentru neplata amenzii nu se calculeaza majorari de intarziere! Majorarile de intarziere se calculeaza pentru neachitarea in termen a impozitelor si taxelor pe cladiri sau autoturisme (datorate la bugetul local , adica la 'Primarie') , si pentru impozite si taxe de natura fiscala (datorate bugetului de stat, bug. asigurari sociale , adica la "Fisc"). Capisci? @ Autor articol (dl. Tita): Ma vad nevoit sa va atrag atentia a doau oara azi ca induceti in eroare cititorii cu articole prost documentate! Amenzile pe persoane fizice aplicate pentru nedepunerea declaratiei 200 se fac venit la bugetul de stat (Fisc), in nici un caz la cel local (Primarie). Prin urmare, nu trebuie dat "fuguta" la Primarie -directia taxe si impozite pentru achitarea acelei (eventuale) amenzi! Ar fi fost mai util sa prezentati cum stau in realitate lucrurile, adica omul care se duce la fisc depune declaratia care nu a depus-o in termen, nicidecum nu sta in fata functionarului pentru a fi amendat, asa cum nu sta nici vitelu' la taiere! :))

Răspuns la: instiintari zero
Adăugat de : Gigel, 28 mai 2014
Da, doar ca Fiscul nu te instiinteaza si de abia dupa 10 ani cand iti cumperi o casa sau ceva, te anunta ca trebuie sa-ti vinzi casa pentru a plati...
MARIAN
30 mai 2014
INSTIINTARI ZERO

Cum e posibil ca sa primesc o amenda de la ANAF eu fiind plecat din tara din 2003 neavind nici-o proprietate sau alte bunuri mobile pe teritoriul Romaniei.Asa vor sa aduca romanii de peste otare inapoi?

F.P.
4 iunie 2014
amenda ANAF?

Ce scria in procesul verbal prin care s-a aplicat amenda? Pentru ce ati fost amendat? Ati obtinut cumva venituri pe care nu le-ati declarat la fisc? Chiar daca nu ati mai fost in tara din 2003? Daca in anii urmatori anului 2003 ati obtinut venituri din tara ce au fost declarate la fisc de catre platitorii acelor venituri, dvs.va revine obligatia de a depune declaratia anuala privind veniturile realizate in anul precedent (200). In cazul in care nu ati facut acest lucru, sunteti pasibil de amenda.

Răspuns la: INSTIINTARI ZERO
Adăugat de : MARIAN, 30 mai 2014
Cum e posibil ca sa primesc o amenda de la ANAF eu fiind plecat din tara din 2003 neavind nici-o proprietate sau alte bunuri mobile pe teritoriul...

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Mai 2014
Stire din Economie : Calendarul fiscal al lunii mai
Marţi, 13 Mai 2014
Stire din Economie : Calendarul fiscal  al lunii mai
Pagina a fost generata in 0.2945 secunde