Cum arată cel mai mare program de investiții și reforme pe care l-a avut România în ultimii 31 de ani

672

Articole de la același autor

Guvernul Cîțu a răspuns criticilor Opoziției politice, prezentând, în sfârșit, Planul Național de Redresare și Reziliență în plenul Parlamentului României. În fața senatorilor și deputaților, premierul Florin Cîțu a punctat următoarele idei în cuvântul său:

Planul Național de Redresare și Reziliență vine nu doar cu investiții, ci și cu reforme. Toate investițiile trebuie finalizate până în 2026. Ele au la bază proiecte mature. Dacă nu vor fi finalizate, România va pierde banii.

Prin PNRR, țara noastră va atrage 29,2 miliarde de euro în patru ani, pentru investiții. O cotă de 37% din suma totală este alocată investițiilor care asigură tranziția către o economie „verde”, iar 20% pentru digitalizare.



Salariile și pensiile nu vor scădea, dimpotrivă


Răspunzând acuzațiilor venite din rândurile Opoziției, premierul a ținut să atenționeze că PNRR nu va duce la diminuarea veniturilor sau a pensiilor românilor. „Din contră, reforma, așa cum o vedem noi și o punem în acest plan înseamnă un mod de a administra acești bani pe care îi avem astăzi eficient și înseamnă că putem garanta să plătim și pensii, și salarii mai mari până în 2030, fără să destabilizăm situația financiară a României”, a declarat Florin Cîțu.

De pe urma investițiilor cuprinse în planul național, vor beneficia toate zonele din România. PNRR va fi pus în practică cu ajutorul investitorilor, în principal al companiilor românești.

Rețele de apă și canalizare noi

Dar să vedem cum arată schița investițiilor cuprinse în PNRR:

România va primi 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Banii trebuie accesați până la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie 2021.

Investițiile dedicate managementului apei se ridică la 1,9 miliarde de euro. Iată câteva dintre ele: construirea în localitățile cu peste 2.000 de locuitori a unei rețele de apă de 1.630 km, a unei rețele de canalizare de 470 de km și conectarea a 100.000 de gospodării la ele; realizarea cadastrului apelor.

În cadrul programului împădurim România și protejăm biodiversitatea, în valoare de 1,3 miliarde de euro: vor fi înființate 45.000 de hectare de pădure; vor fi actualizate planurile de management pentru 250 arii naturale protejate; vor fi refăcute 10.000 hectare de habitate naturale. Pentru managementul deșeurilor sunt prevăzute 1,1 miliarde de euro.


Autostrăzi și căi ferate moderne

Investițiile în infrastructura de transport însumează 7,6 miliarde de euro. Iată câteva dintre ele: vor fi construiți 434 de kilometri de autostradă și 625 ha de perdele forestiere de-a lungul autostrăzilor; căi ferate cu o lungime de 311 km vor fi modernizate; 110 km de cale ferată va fi electrificată; viteza comercială crește cu 15% pe 2.534 km de cale ferată prin lucrări de reînnoire; 206 km de cale ferată vor fi dotați cu un sistem modern de centralizare; va fi construită o rețea nouă de metrou de 15,6 km, 15 stații noi și 30 de rame.

Fondul pentru „Valul Renovării” are prevăzută suma de 2,2 miliarde de euro. În cadrul proiectului vor fi reabilitate energetic 1.000 - 1.500 blocuri și 2.000 de clădiri publice.

Pentru energia regenerabilă și infrastructură de gaz cu hidrogen vor fi alocate 1,6 miliarde de euro. Cu acești bani urmează a se instala, până în 2025: în sectorul energiei eoliene, o capacitate suplimentară de 1.581 MW; în sectorul energiei solare, o capacitate suplimentară de 2.031 MW.

Pentru cloud-ul guvernamental și sistemele publice digitale interconectate sunt prevăzute 2 miliarde de euro. Cloud-ul guvernamental constă în legarea tuturor ministerelor și agențiilor guvernamentale într-o singură rețea și o singură bază de date

Interoperabilă. Pe viitor, 5 milioane de cetățeni vor avea cartea de identitate electronică; 30.000 de funcționari publici vor fi instruiți digital; 100 biblioteci vor fi finanțate ca HUB-uri de învățare și dezvoltare de aptitudini digitale pe tot parcursul vieții; 65 structuri ale statului vor fi sprijinite în domeniul securității cibernetice.

Indexarea automată a pensiilor

Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii au alocată suma de 682 milioane de euro. În cadrul lor vor fi realizate următoarele: pensiile speciale vor fi limitate; va fi realizat un sistem nou bazat pe o formulă stabilă de beneficii și o indexare automată a pensiilor; vor fi adoptate măsuri pentru a crește veniturile la buget, pentru optimizarea cheltuielilor și sustenabilitatea fiscală.

Sectorul privat, cercetarea, dezvoltarea și inovarea, precum și reforma companiilor de stat au prevăzută o finanțare de 1,7 miliarde de euro, iar fondul local pentru tranziția verde și digitală - 2,1 miliarde de euro.

Pentru fondul destinat spitalelor și creșterii accesului la sănătate a fost prevăzută suma de 2,4 miliarde de euro. Cu acești bani vor fi extinse și renovate 30 de spitale; vor fi construite sau renovate 200 de centre comunitare medicale; 3.000 de cabinete ale medicilor de familie vor fi dotate; 10 secții de terapie intensivă nou-născuți vor fi dotate inclusiv cu ambulanțe pentru transportul nou-născuților.

Mai sunt prevăzute: 233 milioane de euro pentru reformele în domeniul social; 137 de milioane de euro pentru reforma administrației publice, întărirea dialogului social și creșterea eficienței justiției; 3,6 miliarde de euro pentru programul România educată.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6764 secunde