Culturile de toamnă încetinite de lipsa apei

285
Culturile de toamnă încetinite de lipsa apei - culturiledetoamnaincetinite-1606037447.jpg

Articole de la același autor



Administraţia Naţională de Meteorologie  (ANM) a emis prognoza agrometeorologică pentru perioada 21-27 noiembrie 2020. Potrivit prognozei, Dobrogea este în continuare cea mai afectată regiune din ţară din cauza deficitului de umiditate în sol. Ritmurile biologice la culturile de câmp se vor desfăşura în general normal, în cea mai mare parte a ţării. „Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe arealele unde se vor menţine deficite de umiditate în sol. 


Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă îşi vor definitiva germinarea (100%), continuându-se totodată răsărirea şi formarea frunzei a treia (10-100%), precum şi înfrăţirea (10-70%), în toată zona agricolă. În funcţie de data semănatului, la rapiţă se vor semnala fazele de răsărire (60-100%) şi creştere a frunzelor (8-12 frunze), pe aproape întreg teritoriul", se precizează în comunicat. Pomii fructiferi şi viţa-de-vie sunt pregătite pentru perioada hibernală, frunzele se vor îngălbeni şi vor cădea în majoritatea plantaţiilor. Potrivit agrometeorologilor, „lucrările agricole în câmp (arături, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi) vor evolua pe ansamblu în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii. Specialiştii ANM recomandă următoarele lucrări agricole: administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă, întreţinerea plantaţiilor de pomi fructiferi şi viticole, finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale şi continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă. 


Din punct de vedere termic, în această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -9 şi 5 grade Celsius pe întreg teritoriul, valorile cele mai scăzute înregistrându-se în depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi condiţii pentru producerea îngheţului la suprafaţa solului. Precipitaţiile vor fi predominant sub formă de ploaie, dar şi mixte - ploaie, lapoviţă şi ninsoare, însoţite de intensificări ale vântului, la scara întregii ţări.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Duminică, 22 Noiembrie 2020
Stire din Economie : Incidente și accidente pe mări și oceane
Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020
Stire din Economie : Cooperativa agricolă va fi resuscitată
Pagina a fost generata in 0.7389 secunde