Credite de 1 miliard de euro pentru tinerii fermieri europeni

227
Credite de 1 miliard de euro pentru tinerii fermieri europeni - creditede1miliarddeeuropentrutin-1556805527.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI) au lansat luni, 29 aprilie 2019, un pachet de credite în valoare de 1 miliard de euro destinat în special tinerilor agricultori. 


În 2017, circa 27% din cererile de împrumut transmise băncilor de către tinerii agricultori europeni au fost respinse, în comparație cu doar 9% pentru ceilalți fermieri.


Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, și vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, au anunțat că pachetul de 1 miliard de euro are drept scop creșterea accesului la finanțare pentru fermierii din UE, în special pentru tinerii agricultori.


 "Accesul la finanțare este esențial și prea adesea un obstacol pentru tinerii care doresc să se alăture profesiei. Cu 11% dintre fermierii europeni sub vârsta de 40 de ani, sprijinirea tinerilor agricultori în acest sector este o prioritate pentru Comisia Europeană și pentru politica agricolă comună după 2020. Sunt încântat să văd că această nouă inițiativă comună va funcționa", a declarat comisarul Phil Hogan.
"Sectorul agricol reprezintă coloana vertebrală a economiei UE și are un rol esențial nu numai în producerea alimentelor sănătoase, ci și în combaterea schimbărilor climatice și conservarea mediului. Prin această nouă inițiativă, BEI urmărește viitorul sectorului și abordează un important decalaj pe piață, lipsa accesului la finanțare al agricultorilor, în special a următoarelor generații de agricultori. Acest program de împrumut va sprijini, de asemenea, creșterea și competitivitatea în sectorul agricol , în bioeconomie, prin păstrarea și crearea de locuri de muncă în regiunile rurale și de coastă", a spus, la rândul său, Andrew McDowell.
Programul va fi administrat în fiecare stat membru UE de către bănci și societăți de leasing care operează în întreaga comunitate europeană. Băncile participante vor trebui să se alinieze la suma angajată de BEI, aducând astfel suma totală la un potențial de 2 miliarde de euro, iar prioritatea ar trebui acordată tinerilor agricultori.
Programul ține cont de neajunsurile cu care se confruntă agricultorii și are în vedere asigurarea:
- unor rate mai mici ale dobânzii;
- unor perioade mai lungi, de până la 5 ani pentru a începe rambursarea împrumutului;
- unor perioade mai lungi de rambursare a întregului împrumut (până la 15 ani);
- flexibilității, în funcție de condițiile de piață, pentru a răspunde volatilității prețurilor din sectorul agricol și pentru a se asigura că agricultorii continuă să plătească împrumuturile în perioade dificile (de exemplu, printr-o perioadă de "vacanță" sau "grație" care permite agricultorilor să nu plătească câteva luni).
Două împrumuturi pilot de 275 de milioane de euro urmează să fie puse în aplicare în Franța prin intermediul acestei scheme. Aceste împrumuturi sunt destinate în special tinerilor agricultori și atenuării schimbărilor climatice.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.465 secunde