Conturile bancare ale românilor, sub lupa ANAF. Ce se întâmplă cu Revolut

1970
Conturile bancare ale românilor, sub lupa ANAF. Ce se întâmplă cu Revolut - fondconturilebancare-1610389623.jpg

Articole de la același autor

O ştire a făcut vâlvă pe finalul săptămânii trecute, prin care se anunţa că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va avea acces la toate conturile bancare ale persoanelor fizice şi juridice. Noua măsură vine să transparentizeze cheltuirea banilor populaţiei, pe ce se fac investiţiile şi de către cine, să combată evaziunea fiscală şi să alinieze legislaţia românească la cea europeană, în lupta pentru combaterea terorismului.



Controlul Fiscului asupra conturilor bancare nu este o măsură nouă. De mulţi ani, băncile trimiteau ANAF datele bancare ale clienţilor care erau suspectaţi de evaziune fiscală. De luni, 11 ianuarie 2021 a intrat în vigoare „Registrul central electronic pentru conturi bancare şi conturi de plăţi identificate prin IBAN”. România trebuia să transpună în legislaţia naţională Directiva 2018/843 a Consiliului Europei privind utilizarea sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului. Noutatea constă în extinderea sferei de monitorizare şi asupra persoanelor împuternicite de titular pentru a folosi contul. Pentru prima dată vor fi monitorizate tranzacţiile cu monedă virtuală. Registrul va fi la îndemâna Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor dar şi a autorităţilor locale, naţionale şi internaţionale şi va pune la dispoziţia acestora în timp util, informaţiile solicitate. Pentru oamenii cinstiţi această măsură nu va reprezenta nimic, probleme vor fi pentru cei care nu au cheltuielile la vedere, care fac evaziune fiscală, dar mai ales aceia care finanţează organizaţiile teroriste. 


„Pentru mine, care am o mică afacere de îmbuteliere a buteliilor cu spumă poliuretanică, nu mă interesează subiectul. Eu sunt corect, îmi plătesc lună de lună toate impozitele către stat. Să-i caute pe marii evazionişti şi să vedem că li se confiscă averile, nu că fac puşcărie doi, trei ani şi ies mai albi decât au intrat”, a spus Radu Anghelescu, administrator firmă.

„Eu consider că este o lege bună. În toate ţările civilizate eşti întrebat de unde ai banii când îţi cumperi un yaht, bijuterii scumpe sau îţi faci vacanţe de zeci de mii de euro, şi de fapt câştigurile tale impozitate nu justifică cheltuielile extravagante, de ce să nu dea socoteală şi românii noştri? Oricum, cred că evazioniştii îşi vor ţine banii la saltea sau vor găsi alte metode de eludare a legii”, este de părere Dragoş Mitran, administrator firmă optică medicală.

Ce se întâmplă cu Revolut

Până acum, Revolut este cea mai bună alternativă electronică a serviciilor bancare. Conturile Revolut nu vor fi monitorizate de Fisc şi pentru că, şi-a creat împreună cu instituţiile financiare tradiţionale, un sistem de identificare a spălării banilor, a fraudei, care declanşează automat suspendarea temporară a conturilor. Revolut, unul dintre cele mai mari startup-uri londoneze oferă conturi bancare în lira sterlină şi euro, schimb valutar fără taxe, tranzacţionări a stocurilor precum şi criptomonezi, cum ar fi Bitcoin. Conturile individuale nu pot fi supravegheate şi nici nu pot fi blocate de fiscul românesc, decât cu acordul filialei din Lituania, care deţine licenţă Revolut din 2018. Revolut nu este rezidentă în România, dar este folosit de peste un milion de români. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 12 Noiembrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.2842 secunde