Constănţenii, sfătuiţi să cumpere de la producătorii locali. Dar unde sunt aceştia?

1817

Articole de la același autor

Primăria Constanţa a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care îndeamnă constănţenii ca, atunci când sunt la piaţă, să caute bulina roşie de pe tarabe și astfel vor fi siguri că ce pun în plase sunt produse de la producătorii locali. Anunţul ne-a făcut curioşi şi ne-am dus în piaţă să vedem minunea.

Este ştiut faptul că, de ani de zile, pieţele constănţene sunt ocupate mai mult de comercianţi, decât de producători locali sau producători agricoli. Nu este un caz singular, în toată ţara, majoritatea celor care vând la tarabe în pieţe fiind samsari sau societăţi comerciale care nu produc, ci iau marfa de import sau de la târgurile de legume fructe, de la angrosişti.

Informația primăriei ne-a stârnit curiozitatea şi ne-am dus în piaţă, în căutare de buline roşii.



În piaţa Griviţei ştie toată lumea că marfa, în marea sa majoritate, provine de la târgul de legume de pe variantă sau din import. Nu există un mercurial, nu există o hotărâre, preţul se fixează în piaţă. Iar dacă vrei să vinzi mai ieftin, pentru că eşti producător eşti „mâncat”. Dar câţi producători locali există în piaţă, ne-am întrebat, şi ce produse mai cultivă producătorii constănţeni? Din cele aproximativ 200 de tarabe existente în interior, am găsit doar la trei bulina roşie cu indicaţia „producător agricol”. Este bine plasată, la vedere, pentru un căţel care intră în piaţă. Pentru un om normal nu este vizibilă chiar dacă este roşie.

„Ne-am trezit cu ele pe tarabe. Nu ne ajută cu nimic. Nici nu se văd. Trebuie să mergi aplecat să le observi. Şi apoi, lumea se uită după preţuri, să cumpere mai ieftin. Eu stau cu spanacul proaspăt cules şi curăţat la 5 lei kilogramul şi nu-l ia nimeni. Diseară îl dau la găini”, ne-a spus un pieţar din Moreni, necăjit că nu merg vânzările.



O doamnă care se oprise la zona cu muşcate, produse locale, ne-a spus că este o măsură bună, dacă ar fi cu adevărat producători locali în piaţă. „Nu le-am observat. Acum că mi-aţi spus, am văzut. Este o măsură binevenită dacă într-adevăr ar fi producători locali, dar eu nu prea i-am văzut”, a declarat Alina M.

Prea puţini producători locali în pieţe

Legea pieţelor agricole din 2014 spune clar că cel puţin 40% din spaţiul pieţelor trebuie să fie rezervat micilor producători locali, dacă nu, primăriile pot fi sancţionate cu amenzi de până la 37.500 lei. Dar şi puţinii producători locali, în afară de legume de sezon, adică ridichi, salate, ceapă şi usturoi verde, verdeţuri şi spanac, nu prea mai cultivă şi altceva, pentru că nu este productiv.



Restul celor ce se vând într-o piaţă nu sunt produse în judeţul Constanţa. Spre exemplu, roşiile din pieţele constănţene sunt din Giurgiu şi au preţuri prohibitive. Nici castraveţii cornişon nu provin din pământ dobrogean. Legumicultorii se plâng că apa este prea scumpă pentru a uda o seră sau un câmp, că subvenţiile sunt greu de obţinut şi atunci rămâne ca doar vara, dacă vrea Bunul Dumnezeu să plouă, avem pe masă legume dobrogene. Aşadar, bine ar fi ca să avem producători locali în pieţe şi să avem ce cumpăra de la ei. Dar din păcate, nu sunt încurajaţi şi nici zona Dobrogei nu este recunoscută ca bazin legumicol!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5454 secunde