Constănțenii pot solicita fonduri nerambursabile pentru instalarea tinerilor fermieri

472
Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) a deschis sesiunea pentru depunerea proiectelor de instalare a tinerilor fermieri prin măsura 112 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013.

Fondurile nerambursabile disponibile în această sesiune (care se desfășoară până pe 29 iunie), pentru finanțarea proiectelor aferente măsurii 112 sunt de aproape 121 milioane de euro, fiind alocați acum toți banii disponibili până la finalul perioadei de finanțare, respectiv 2013.

Pe pagina oficială de internet a APDRP a fost publicată ultima variantă a Ghidului solicitantului, versiunea 06, aplicabilă pentru depunerea proiectelor din această sesiune. Atenție, include și modificări cu referire la exploatațiile agricole. Astfel, solicitanții care preiau mai multe exploatații agricole de la o persoană (cedent), vor trebui să preia integral cel puțin una dintre exploatațiile agricole. Va fi preluată integral acea exploatație care reprezintă peste 50% din totalul calculului Unităților de Dimensiune Economică (UDE).

O altă modificare se aplică în cazul absolvenților de liceu, școli profesionale sau școli de arte și meserii din promoția 2012, care doresc să acceseze măsura 112. Astfel, în această sesiune aceștia pot depune la dosarul cererii de finanțare doar adeverința de absolvire a liceului, însă sunt obligați să prezinte diploma de studii până la data semnării contractului de finanțare.

În ceea ce privește Planul de Afaceri, solicitanții fondurilor europene nerambursabile trebuie să demonstreze că dimensiunea fermei va crește cu minimum 4 UDE de la data semnării deciziei de finanțare.

Totodată, pentru proiectele de investiții ce vizează exploatațiile zootehnice, tinerii fermieri trebuie să dețină în exploatația agricolă construcții zootehnice adaptate creșterii animalelor și păsărilor.

Cu fondurile primite conform deciziei, tinerii fermieri pot implementa standarde comunitare, precum standardul pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din sursele agricole și standardul pentru laptele crud. Celelalte standarde precum cele pentru comercializarea de ouă, standardele pentru protecția vițeilor, porcilor, standardele pentru protecția și bunăstarea animalelor în timpul transportului și standardele pentru comercializarea legumelor și fructelor proaspete sunt prevăzute de Uniunea Europeană ca obligatorii. Proiectele de investiții ce au ca scop implementarea standardelor pentru laptele crud se pot realiza numai în cazul fermelor de bovine existente.

În această sesiune solicitanții care au accesat Programul Național Apicol (PNA) sunt obligați să prezinte documentele de achiziții pentru familiile de albine, roiurile la pachet, roiurile pe faguri și mătci. Documentele aferente acestor achiziții pot fi: facturi, ordine de plată, chitanțe, procese verbale de predare/ primire.

În privința documentelor atașate la Cererea de Finanțare pentru exploatațiile zootehnice, în sesiunea din iunie 2012, solicitanții trebuie să prezinte extrasul din Registrul Exploatației emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) din care rezultă efectivul de animale deținut și data primei înscrieri a solicitantului în Registrul Exploatației, însoțit de formularul de mișcare al animalelor eliberat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 05 Iunie 2012
Stire din Economie : Șomaj record în Spania
Pagina a fost generata in 1.2951 secunde