Constanța oferă prea puține apartamente la vânzare, iar cererea e în creștere

3211
Constanța oferă prea puține apartamente la vânzare, iar cererea e în creștere - constantaofera-1493384290.jpg

Articole de la același autor

De 33 de luni, piața imobiliară din România urmează o tendință constantă de creștere a prețurilor. Potrivit imobiliare.ro, apartamentele din România s-au scumpit, în medie, cu 4% în primul trimestru al anului 2017. 


Creșterea prețurilor e determinată de faptul că cererea este mai mare decât oferta, iar aceasta din urmă este stimulată de programul "Prima Casă", de creditul imobiliar și de câștigurile celor ce muncesc în străinătate. La nivelul primelor șase mari orașe ale țării, cererea a crescut cu 16% în medie în primele trei luni ale acestui an, față de perioada de referință din 2016.


Pe de altă parte, oferta de imobile este în declin. În primul trimestru din 2017, pe piață națională au intrat cu 20% mai puține proprietăți la vânzare decât în același trimestru din anul precedent. Constanța a înregistrat o scădere de 37% - cea mai mare din țară. Pe data de 28 aprilie 2017, la nivelul orașului Constanța erau scoase la vânzare 101 apartamente și garsoniere.


Dar să vedem ce spun operatorii din acest sector. "Piața imobiliară a înregistrat o ușoară creștere a cererii în anul 2017", afirmă Leonard Budescan, administratorul agenței Euroclas Real Estate. "Ca urmare și prețurile sunt în urcare, cu diferite viteze, în funcție de tipul imobilului, de zonă și îmbunătățiri. În primele patru luni ale anului, locuințele s-au scumpit în medie cu 5 - 10%. Cele mai mari creșteri, de până la 10%, au fost consemnate în cazul apartamentelor cu două camere. Prețul mediu al acestora se situează între 900 și 1.000 de euro pe metrul pătrat. Prețurile garsonierelor cu suprafață generoasă, de 30 - 40 metri pătrați, situate în zone bune, au crescut cu până la 5%.


Oferta de case nu este prea interesantă. Sunt căutate casele și vilele din următoarele zone: Faleză Nord, Coiciu, Trocadero, Tomis I și Tomis II.


Cele mai tranzacționate terenuri sunt cele aflate în zonele limitrofe ale Constanței: Ovidiu, Cumpăna, Tomis Plus și Palazu."


La rândul său, Murtaza Nezivetin, administratorul agenției Centru Imobiliar, a declarat: "Piața este în stagnare. Cererea este mai mare în special pe segmenul apartamentelor cu două camere, pentru care există finanțare prin programul «Prima Casă». Oferta de apartamente noi este mică pentru că dezvoltatorii nu mai găsesc terenuri care să aibă planuri urbanistice, astfel încât să poată ridica blocuri. Terenuri se vând în special în Km 5, la Veterani. Oferta de garsoniere este mică. Prețurile apartamentelor au crescut cu 5% și 7% și variază între 800 și 1.200 de euro pe metrul pătrat. La garsoniere, prețul este în medie de 1.000 de euro pe metrul pătrat. Cele mai scumpe apartamente sunt în Faleză Nord și la City, iar cei mai mulți cumpărători de pe piață sunt navigatori."


Este de așteptat ca prețurile să crească în continuare. Veniturile populației sunt în creștere, iar băncile sunt tot mai interesate să dezvolte creditul imobiliar. Pe de altă parte, construcția de locuințe noi manifestă o inerție, nereușind să țină pasul cu evoluția cererii. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.236 secunde