Consiliul Fiscal face praf proiectul de rectificare bugetară

146
Consiliul Fiscal face praf proiectul de rectificare bugetară - consiliulfiscalfaceprafproiectul-1565333089.jpg

Articole de la același autor

Consiliul Fiscal și-a exprimat punctul de vedere referitor la proiectul de rectificare a bugetului de stat pe anul 2019, afirmând că "are rezerve însemnate față de nivelul propus al veniturilor bugetare – mai ales în cazul celor din TVA și contribuții de asigurări sociale –identificând un minus de venituri cumulat situat între 5,8 - 6,8 miliarde de lei."


De asemenea, Consiliul Fiscal are rezerve în privința propunerilor de cheltuieli cu asistența socială și achizițiile de bunuri și servicii, apreciind că sunt sub-bugetate cu 3,5 - 4,5 miliarde de lei. 


Pe de altă parte, o absorbție mai redusă a fondurilor europene,


nedezirabilă din perspectiva dezvoltării economice, ar putea diminua deficitul bugetar cu 2,5 - 3,5 miliarde de lei.


Consiliul Fiscal apreciază că: "Bugetul general consolidat este caracterizat de o încordare severă generată pe de o parte, de nivelul redus al veniturilor fiscale comparativ cu celelalte țări din UE și, pe de altă parte de rigidizarea accentuată a structurii cheltuielilor bugetare, ponderea cheltuielilor cu salariile și pensiile depășind 75% din veniturile fiscale. Ambele elemente sunt de natură să micșoreze semnificativ marja de manevră în procesul de consolidare bugetară, care este complicat și de impactul noii legi a pensiilor."Instituția avertizează că "există riscuri semnificative de depășire a țintei de deficit asumate și chiar a nivelului de referință de 3% din PIB pentru deficitul bugetar. În absența adoptării unor măsuri compensatorii suplimentare credibile, intervalul probabil în care se va plasa deficitul bugetar la finalul anului 2019 este cuprins între 3,4% - 3,7% din PIB. Consiliul Fiscal apreciază că sunt necesare măsuri serioase de consolidare bugetară, considerând atât nivelul actual al deficitului cât și perspectiva pe termen mediu, prin creșterea veniturilor și/sau raționalizarea și eficientizarea cheltuielilor. O majorare substanțială a veniturilor bugetare pare o condiție sine-qua-non în acest proces de consolidare."


Practic, Consiliul Fiscal confirmă ceea ce de mai bine de un an spune toată lumea: Banca Națională a României, analiștii economici, presa, Comisia Europeană și partidele de opoziție.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8643 secunde