O „performanță” managerială de invidiat

Conducerea companiei CSCT a trezit „vulcanul” protestelor sindicale

1470

Articole de la același autor

Pe Aleea Modrogan din capitala României, la numărul 4, chiar în fața sediului Ambasadei Emiratelor Arabe Unite, mulțimea protestatarilor a ocupat poziții. La vederea lor, ploaia măruntă de toamnă se retrage speriată, lăsând loc soarelui să își arunce săgețile de lumină printre nori. Camerele de luat vederi ale câtorva posturi de televiziune, în frunte cu cea națională înghit, pe nemestecate, imaginile indignării sociale.

Este vineri, 9 octombrie 2020, cea de-a doua zi de proteste din fața ambasadei. La ora 9,30 fix, vuvuzelele și fluierele încep să țiuie. Ritmul îl țin tobele improvizate din câteva canistre. La ferestrele ambasadei, dintre perdele, se văd fețele curioase ale câtorva spectatori, atrași de concertul sindical din stradă.



Printre protestatari se află secretarul general al CNS „Cartel Alfa”, Petru Sorin Dandea, sindicaliști de la CSCT, Oil Terminal, Rompetrol, ARSVOM, din Brașov, Prahova, Maramureș, Mehedinți, Gorj, de la Federația Națională Sindicală Alma Mater (din învățământul superior), Federația Sindicală a Lucrătorilor din Comerț, Federația Sindicatelor din Mediu, Federația Sindicatelor din Bănci, Sindicatul Administrației Publice Locale de la Primăria Sectorului I din București, reprezentanți ai filialelor din Prahova și Brașov ale CNS „Cartel Alfa”.

Dintr-o portavoce se revarsă discursurile unor lideri de sindicat. Își strigă nemulțumirea și revolta față de ceea ce se întâmplă la compania Constanța South Container Terminal (CSCT) din portul Constanța. Critică decizia conducerii operatorului portuar de a concedia trei operatori de pe macaralele portal de cheu, în frunte cu liderul de sindicat Pavel Nicolae. Se cere intervenția Grupului DP World, din Dubai, a șeicului Ahmed Bin Sulayem, pentru rezolvarea crizei din terminalul de la Constanța.

„Așteptăm răspunsul Ambasadei Emiratelor Arabe Unite la scrisoarea pe care i-am transmis-o în ziua de 8 octombrie, în format electronic. Astăzi le-am mai înaintat o nouă adresă, pe care am transmis-o și în Dubai, la Grupul DP World” – a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, Ion Caraignat – președintele Filialei Constanța a Confederației Naționale a Sindicatelor „Cartel Alfa”.



Sindicaliștii sunt deciși să continue acțiunile de protest. Calendarul următoarelor acțiuni va fi stabilit în cursul săptămânii viitoare. „Așteptăm și invitația la întâlnirea organizată de prefectul județului Constanța, la care vor fi invitați să participe conducerea companiei Constanța South Container Terminal (CSCT) și inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța. Acesta din urmă va trebuie să prezinte raportul privind controlul efectuat la companie, la sesizarea sindicatelor, mai ales că în data de 2 octombrie 2020 s-a produs un accident de muncă. Așteptăm să vedem și poziția managerului companiei, dacă va da curs invitației. În caz contrar, vom pregăti un alt fel de protest. Ne bucură că lucrătorii din CSCT au început să înțeleagă faptul că veniturile lor nu trebuie să crească făcând cât mai multe ore suplimentare, ci pentru munca din timpul normal de lucru. Orele suplimentare nu mai trebuie să fie regula la CSCT, ci excepția. În mesajul nostru către Grupul DP World am cerut și creșterea salariilor”, a relatat Ion Caraignat.

Conducerea companiei CSCT a înregistrat o „performanță” de invidiat: a reușit să trezească „vulcanul” protestelor sociale, contribuind totodată la creșterea solidarității sindicale. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5783 secunde