Compania Socep va fi condusă după modelul multinaționalelor

3731
2
Compania Socep va fi condusă  după modelul multinaționalelor - companiasocepdorinelcazacu-1407081645.jpg

Articole de la același autor

Structura acționariatului companiilor de operare din portul Con-stanța a suferit schimbări majore în ultimul deceniu. Iată câteva dintre cele mai spectaculoase:

- achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni al SC Decirom de către producătorul de ciment Ceminter (Spania), în 2007;

- preluarea SC Romtrans SA și a sucursalei sale din portul Constanța Sud de către grupul austriac Schenker, parte a DB Logistic, divizia de transport și logistică a Deutsche Bahn, în 2008;

- achiziționarea companiei AgriPoint, operatorul terminalului de cereale Silotrans, din portul Constanța Sud, de către gigantul american Cenex Harvest States (CHS), de la grupul sârb East Point Holdings, în 2011;

- preluarea de către grupul elvețian Ameropa Holding AG a participației majoritare indirecte la operatorul Chimpex, din portul Constanța, în 2012.

O carte de vizită impresionantă

În cazul operatorului Socep, a avut loc un proces îndelungat de concentrare a acțiunilor, prin tranzacții pe piața de capital, structura acționariatului fiind, în prezent, următoarea: Grupul DD SA - 31,8473%, Celco SA - 24,6427%, Samara Stere - 10,5160%, alți acționari - 32,9940%.

Schimbările semnificative din componența acționariatelor sunt urmate, de regulă, la relansarea companiilor. Ele dau startul unui lanț întreg de înnoiri, care încep cu echipele manageriale și cu promovarea investițiilor.

În aprilie 2014, Consiliului de supraveghere al companiei Socep i-a încredințat inginerului Dori-

nel Cazacu funcția de director general.

Născut pe 3 noiembrie 1967, în Cernavodă, Cazacu este absol-vent al Facultății de Mașini și Utilaje de Construcții, București, promoția 1992.

Cartea sa de vizită este impresionantă. A lucrat la CNE Cernavodă, în Ministerul de Interne și în câteva companii multinaționale sau pan-europene. Funcția de director general i-a fost încredințată, pentru prima oară, în 2002, la Semănătoare București, după privatizarea acesteia. Apoi, a condus companiile Aectra, Grupo Prasa și Segezha.

La cârma SC Socep, a ajuns în urma unui proces de recrutare organizat de consiliul de supraveghere al companiei.

"Am văzut o oportunitate în această ofertă, nu numai pentru că sunt constănțean, cât mai ales pentru că mi s-a părut interesant proiectul pus în față de Consiliul de supraveghere al Socep SA" - afirmă noul director general.

Nu a mai activat în sectorul de operare portuară, dar consideră că bogata experiență managerială, acumulată în domenii precum logistica, producția și vânzările, la conducerea unor firme foarte mari și grupuri de firme, îl vor ajuta să performeze.

Rețeta succesului

Ce vrea să aducă nou la Socep? "Se dorește o transformare a companiei. Activitatea ei va prelua cât mai mult din modul de lucru al unor companii moderne, multinaționale" - spune Dorinel Cazacu. Managerul vrea să asigure succesul Socep-ului cu următoarea rețetă: în proporție de 60%, modul de lucru al unei multinaționale, restul de 40%, fiind cel al unei firme cu antreprenoriat local. Sistemul va îmbina viteza de decizie mai mare a antreprenoriatului local, cu procedurile transparente, coerente și stabile ale multinaționalelor.

În prezent, Socep este multispecializată. Operează o gamă largă de produse: mărfuri containerizate, vrac și agabaritice, mărfuri generale, produse chimice și îngrășă-minte, cereale, materii prime pen-tru siderurgie, produse metalurgice, cherestea.

"Pe termen scurt și mediu nu vom renunța la niciuna dintre activități. În prima fază, vom căuta să creștem nivelul rentabilității pe fiecare segment de activitate. Vom întări mai mult anumite sectoare. Există un apetit investițional din partea acționarilor, un plan cu obiective de investiții" - precizează directorul general. Într-adevăr, adunarea generală a acționarilor a aprobat investiții în valoare de 12,381 milioane lei, pentru acest an.

Potrivit științelor organizaționale, productivitatea muncii depinde, în proporție de 60%, de tehnologie și, de 40%, de calitatea forței de muncă. Cum se descurcă Socep cu mâna de lucru?

"Una dintre primele mele constatări este existența unui deficit de lucrători calificați pe piața constănțeană, în meseriile cu specific portuar - relatează directorul general. De aceea suntem nevoiți să facem compromisuri, să angajăm oameni cu un nivel inferior al cunoștințelor și abilităților profesionale, cu efect asupra productivității și eficienței economice. Iată și un alt aspect: am contactat universitățile din Constanța, care pregătesc ingineri în domeniul exploa-tării portuare, pentru a recruta tineri absolvenți. Nu am primit nicio solicitare. Am rămas surprins. Vrem să angajăm ingineri tineri, pe care să-i creștem, dar nu a venit niciun candidat." 

Comentează știrea

SODEP
24 septembrie 2014
Cazacu-un incompetent

Un incompetent ingamfat plin de aere de mare manager!...o avea el o "carte de vizita impresionanta" cum spuneti insa valoarea lui profesionala nu e dovedita nicaieri despre calitatile umane O MARE JIGODIE! si,cine se aseamana se aduna, vezi japita de la RESURSE UMANE asa zisa doamna LIGIA-o patachina al carei singur merit este ca e amanta lu' DOM DUSU!...in concluzie la SOCEP putem spune clar : un hogeac in care incompetenta si prostia merg mana in mana!!..sictir cazacule

marius
16 martie 2015
cazacu dorin

a lucrat cu D-lui in ****** acolo s-a facut performanta. nustiu despre Incompetenta.probabil un frustrat care a fost dat afara de D-lui tocmai pentru acest motiv. nu am mai discutat de atunci dar am auzit ca a fost numai in companii mari . in cee ce priveste viata privata , nu are treaba ... CU PREFECTURA tineti-o tot asa D-nul Cazacu

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.459 secunde