Combaterea corupției - obiectiv fundamental pentru Uniunea Europeană

736
Combaterea corupției - obiectiv fundamental pentru Uniunea Europeană - combatereacoruptiei-1609168365.jpg

Articole de la același autor

Recent, Comisia Europeană a informat toate instituțiile UE cu privire la intenția sa de a lansa procesul de revizuire a modului de implementare a Convenției ONU împotriva corupției, înainte de sesiunea specială a Adunării generale a Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției, care va avea loc în 2021.

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri luate de Comisie pentru a combate corupția în UE. S-au făcut progrese importante în ceea ce privește legislația privind combaterea spălării banilor, achizițiilor publice, protecția denunțătorilor și recuperarea activelor.



În cadrul semestrului european, lupta împotriva corupției se numără printre subiectele abordate în recomandările specifice fiecărei țări. Sunt adoptate alte măsuri ale UE pentru protecția intereselor financiare, inclusiv noul Parchet European, cu mandat de investigare, urmărire penală și aducere la judecată a infracțiunilor împotriva bugetului UE.


Recentul raport al statului de drept al UE evidențiază lupta împotriva corupției ca un pilon fundamental pentru respectarea statului de drept. Corupția are, de asemenea, un impact asupra mediului de afaceri, motiv pentru care anticorupția este, de asemenea, o componentă importantă a planurilor de recuperare și reziliență.


Pe scena globală, UE a jucat un rol important în adoptarea rezoluției privind lupta împotriva corupției adoptată de Adunarea Generală a ONU în iunie 2020. Această rezoluție a pregătit calea pentru sesiunea specială a Adunării Generale a ONU privind provocările și măsuri pentru prevenirea și combaterea corupției și consolidarea cooperării internaționale, planificate pentru aprilie 2021.


De asemenea, Comisia organizează ateliere regulate de partajare a experienței anticorupție în întreaga UE pentru a sprijini statele membre și oferă sprijin prin intermediul fondurilor ISF și ESIF. Ca o continuare a Strategiei Uniunii de Securitate a UE, Programul de lucru al Comisiei 2021 prevede o comunicare privind o agendă a UE pentru combaterea criminalității organizate, inclusiv lupta împotriva corupției.


Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat: „Corupția este o amenințare pentru democrație și pentru statul de drept și nu are loc în instituțiile UE. Prin stabilirea planurilor noastre pentru o revizuire anticorupție la nivelul UE, ne îndeplinim angajamentele internaționale și consolidăm rolul UE în lupta globală împotriva corupției. Aștept cu nerăbdare participarea activă și cooperarea tuturor instituțiilor UE în acest proces ”.


La rândul său. comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a declarat: „Lupta împotriva corupției este fundamentală pentru respectarea statului de drept. Anul acesta am prezentat primul raport anual privind statul de drept, în care lupta împotriva corupției este o parte esențială a evaluării. Acest lucru asigură că lupta împotriva corupției va fi, de asemenea, o parte cheie a dialogului aprofundat privind statul de drept pe care îl avem acum la nivelul UE și la nivel național. Ne-am angajat să vedem respectarea statului de drept în fiecare colț al UE și vom continua să facem tot ce putem pentru a combate corupția. ”


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5705 secunde