CNAPMC pornește pe drumul revoluției verzi

165
CNAPMC pornește pe drumul revoluției verzi - cnapmcpornestepedrumulrevolutiei-1631728959.jpg

Articole de la același autor

Provocările climatice obligă industria portuară internațională să se angajeze într-un amplu proces de transformare tehnologică și energetică. PIONEERS - unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale momentului, cu o durată de cinci ani - își propune să regândească toate aspectele activităților portuare: operarea terminalelor, acordurile de concesiune, mobilitate, conectivitate, combustibili, modele de cooperare și producție, stocarea și utilizarea energiei, stoparea emisiilor de gaze cu efect de seră.

PIONEERS este promovat de un consorțiu internațional cu același nume, format din 46 de parteneri, printre care și Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța. Acesta va primi o finanțare de 25 de milioane de euro în cadrul programului european Horizon 2020.

Bugetul CN APM Constanța în cadrul proiectului este de 851.093 euro, din care 595.765 euro finanțare europeană. Contractul de finanțare a fost semnat de Florin Goidea - directorul general al CN APM Constanța, pe data de 13 septembrie 2021.

Liderul consorțiului PIONEERS este condus de portul Antwerp. Din consorțiu fac parte porturi, operatori de terminale și transporturi, expeditori, institute de cercetare, dezvoltatori de tehnologii, inovatori și entități publice, care vor prezenta soluții concrete de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în porturi, păstrându-le în același timp competitivitatea.

Portul Constanța, alături de porturile Barcelona (Spania) și Venlo (Olanda), reprezintă cele trei porturi partenere denumite „fellow ports”, care vor învăța din experiența portului lider și vor dobândi cunoștințe în cele mai noi domenii aflate pe lista de priorități a Green Deal.

Proiectul cuprinde 19 demonstrații în domeniul producției și aprovizionării cu energie curată, proiectarea durabilă a porturilor, intermodalism, optimizarea fluxurilor, precum și transformarea digitală.

Activitățile includ: producerea de energie regenerabilă și utilizarea vehiculelor electrice, cu hidrogen și metanol; modernizarea rețelelor de construcții și încălzire prin creșterea eficienței energetice; implementarea elementelor de economie circulară în domeniul lucrărilor de infrastructură; automatizări și dezvoltarea platformelor digitale pentru a promova intermodalismul și pentru a asigura deplasarea optimizată a vehiculelor, navelor și containerelor, se precizează în comunicatul dat publicității.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7699 secunde