Claudiu Năsui a depus o plângere la DNA privind fraudarea programului Măsura 3 de granturi acordate firmelor

384
Claudiu Năsui a depus o plângere la DNA privind fraudarea programului Măsura 3 de granturi acordate firmelor - dna-1613644630.jpg
Plângere penală depusă la DNA de ministrul Economiei. Sesizarea făcută de Claudiu Năsui vizează suspiciuni de fraudă în legătură cu programul prin care sunt acordate granturi nerambursabile în valoare de 550 de milioane de euro din fonduri europene. Este vorba de Măsura 3 dintr-o schemă de ajutor menită să sprijine firmele care au nevoie de investiții în perioada pandemiei.


Ministrul Economiei a reclamat la DNA că antreprenorii care au depus proiecte pentru a obține granturi în ultimele două zile de înscrieri ar fi obținut informații despre procentul de cofinanțare în funcție de care se face departajarea între proiecte.


Plângerea vine după ce recent ministrul Economiei a scris într-o postare pe Facebook că există suspiciuni de fraudă în cadrul acestui program de acordare a granturilor.


Corpul de Control al premierului anchetează granturile acordate de stat IMM-urilor pentru a face investiții. Potrivit HotNews, ancheta de la Ministerul Economiei va lămuri și de ce au avut conturi în platformă alte persoane în afara administratorilor. Printre aceștia s-a aflat și ministrul Economiei, Claudiu Năsui, căruia i s-a făcut cont de administrator pentru regiunea București, imediat cum și-a preluat mandatul de ministru, deși fostul ministru nu a avut un astfel de cont.


Premierul Florin Cîțu anunța acum două săptămâni că trimite Corpul de Control pentru a verifica cum sunt folosiți banii din Măsura 3 de granturi pentru firmele afectate de pandemie, spunând că vrea să se asigure că ajung la firmele care au cea mai mare nevoie. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, spune că măsura guvernamentală de ajutor nu își atinge scopul, mai mult de jumătate din proiecte fiind pentru achiziția de imobile.


Fostul ministru al Economiei și actual deținător al portofoliului de Energie, Virgil Popescu, a declarat, la Digi24, că Măsura 3, concepută anul trecut de PNL, este bună și că este normală finanțarea investițiilor productive, care pot să însemne inclusiv o clădire.


"Aici a fost o discuție în spațiul public. Cred în continuare că un antreprenor, dacă vrea să facă producție, trebuie să poată fi ajutat pentru extindere capacității de producție prin construcția unei hale.


E normal să finanțăm prin măsura 3 de investiții investițiile productive, care pot să însemne inclusiv o clădire, dar pentru producție.


Tot în Ordonanță scrie că nu se finanțează birourile. Dacă cineva a cerut finanțare pentru apartamente sau imobil de birouri, nu e eligibil. Degeaba a cerut. Probabil că dânsul nu a văzut în Ordonanță, că am văzut în spațiul public că sunt foarte multe cereri de birouri", a afirmat Popescu.


Năsui mai scrisese anterior, într-un mesaj pe Facebook, că Măsura 3 (granturi pentru investiții acordate IMM-urilor) nu are bugetul asigurat și nu are ”toate avizele de la Comisia Europeană, mai precis pentru grila de evaluare”.


Virgil Popescu a declarat însă, pentru G4Media, că toate cele trei scheme de sprijin lansate anul trecut au avizele necesare de la Comisia Europeană.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7965 secunde