Chevron a acceptat desecretizarea contractelor din România

366
1
Chevron a acceptat desecretizarea contractelor din România - chevron-1335426929.jpg
Compania americană Chevron a acceptat desecretizarea contractelor din România, acestea urmând să fie publicate joi, 26 aprilie, pe site-ul Agenției Naționale a Resurselor Minerale (ANRM), a anunțat, la Varșovia, premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
El a precizat că Chevron a transmis ieri Executivului acordul pentru desecretizarea documentelor.

Surse oficiale afirmă, totodată, că în documentele care vor fi date publicității nu va fi anunțată și cifra totală a investițiilor ulterioare asumate de Chevron și nici datele de contact ale reprezentanților companiei.

În urmă cu două săptămâni Guvernul a transmis Chevron, prin intermediul ANRM, o scrisoare în care solicită companiei un acord scris pentru desecretizarea contractelor, partea română considerând că nu există elemente care pot fi supuse unui secret de stat.

Chevron deține în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad și trei perimetre în județul Constanța.

La sfârșitul lunii martie, Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM și Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din județul Constanța, respectiv Vama Veche, Adamclisi și Costinești.

La începutul lunii aprilie, Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a declarat într-o emisiune televizată că firma pe care o reprezintă nu are nimic împotrivă pentru desecretizarea anexelor contractului de atribuire a celor trei perimetre de exploatare a gazului de șist.

El a spus că inițiativa de a secretiza clauzele contractuale aparține statului român și nu companiei.

La rândul lor, reprezentanții Guvernului român au arătat că aceste contracte sunt secretizate conform legislației în vigoare, dar că pot fi prezentate public dacă există acordul ambelor părți.


Comentează știrea

dimitrov
26 aprilie 2012
S.O.S. Dobrogea

Județul Constanța are o populație de 756.053 locuitori și suprafață de 7.071 km², se află pe locul 5 după populație și pe locul 7 după suprafață între județele României. Aflăm din documentele desecretizate publicate de Hotnews.ro că Chevron a primit pe tavă: Perimetrul Adamclisi = suprafata 909,2 km² Perimetrul Costinesti = suprafata 901,71 km² Perimetrul Vama Veche = suprafata 889,54 km² ----------- Total la dispoziția Chevron = 2.700 km², adică 38% din județul Constanța! Tragedia este că poluând IREVERSIBIL 38% din județ, Chevron va condamna practic la extincție lentă TOATĂ POPULAȚIA DE 756 MII LOCUITORI A JUDETULUI! Singura speranță pentru dobrogeni ar fi ca BULGARII din DURANKULAK, satul aflat la 5 km sud de Vama Veche, să se ridice la luptă dârză, să protesteze bărbătește, să picheteze ministerul lor de externe de la Sofia pentru ca măcar BULGARIA SA FACA CEVA SA OPREASCA ACEASTA CRIMA ABOMINABILA PREMEDITATA!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 25 Aprilie 2012
Stire din Politică-Administrație : De ce pleacă premierul la Varșovia
Pagina a fost generata in 0.3143 secunde