Ce spune Ministerul Agriculturii despre reluarea exportului cărnii de porc

1275
Ce spune Ministerul Agriculturii despre reluarea exportului cărnii de porc - porc-1323776703.jpg
Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România este autorizată să comercializeze și să exporte carnea de porc pe piața intracomunitară și în țările terțe. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animalelor care s-a desfășurat la Bruxelles în data de 6 decembrie 2011. În acest context, participarea României cu carne și produse din carne de porc la comerțul intracomunitar și exportul către țările terțe, se va realiza după publicarea Deciziei în Jurnalul Oficial European.

La baza acestei hotărâri a stat raportul elaborat de către specialiștii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care a prezentat modul în care autoritatea competentă din România a implementat atât Programul Național de Monitorizare și Control al Pestei Porcine Clasice în România cât și sistemele de biosecuritate și trasabilitate dezvoltate în cadrul sistemului canalizat.

"Această reușită se datorează eforturilor de peste un an de zile iar acest accept, care trebuie conservat prin toate măsurile de securitate sanitare-veterinare, certifică faptul că în perspectiva imediată vor beneficia de această măsură cât mai multe ferme crescătoare de porci, unități de procesare a cărnii de porc și a preparatelor din carne de porc. Reluarea exporturilor înseamnă relansarea sectorului cu efecte benefice asupra dezvoltării și a valorificării producției de cereale și plante tehnice", a precizat ministrul Valeriu Tabără.

Canalul securizat pentru comerț intracomunitar presupune stabilirea unei rețele de ferme, abatoare și unități sigure care îndeplinesc toate cerințele de biosecuritate și trasabilitate, din care să poată fi comercializată carnea de porc pe piața europeană și extraeuropeană.

În prezent sunt 49 de unități de producție și un abator care au fost aprobate în cadrul sistemului canalizat, pentru care se estimează un export pentru anul 2012 la nivelul producției de peste 20.000 tone echivalent carcasă. Sistemul pentru comerț intracomunitar este deschis și reprezintă punctul de plecare pentru extinderea canalului securizat pentru toate unitățile care îndeplinesc condițiile de biosecuritate și sanitare veterinare.

Astfel, se așteaptă ca importurile de carne de porc să scadă și să crească procentul de export pentru echilibrarea balanței comerciale la acest produs.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 13 Decembrie 2011
Stire din Economie : Curs BNR: 3,2955 lei/dolar
Marţi, 13 Decembrie 2011
Stire din Economie : Curs BNR:  4,3497 lei/euro
Marţi, 13 Decembrie 2011
Stire din Economie : Ne-ar fi fost greu fără Turcia!
Marţi, 13 Decembrie 2011
Stire din Economie : Delta Dunării este pe val
Pagina a fost generata in 1.6437 secunde