Ce face Sindicatul Liber al Navaliștilor pentru lucrătorii din SNC

1942

Articole de la același autor

Sindicatul Liber al Navaliștilor din Șantierul Naval Constanța este una dintre organizațiile puternice, reprezentative ale mișcării sindicale din România. În cei 31 de ani de încercări teribile și răsturnări de situație pentru companie, sindicatul a rezistat, s-a întărit și a contribuit la supraviețuirea și relansarea șantierului naval.



Vremuri grele pentru șantierele navale


Vineri, 19 februarie 2021, în cadrul conferinței anuale, consiliul de conducere al sindicatului, în frunte cu președintele Dede Perodin, și-a prezentat raportul de activitate pentru perioada februarie 2020 - februarie 2021.



În cuvântul său, Dede Perodin a menționat faptul că, începând din anul 2009, industria navală mondială a trecut prin încercări teribile: marea criză economică care a debutat în 2009 și s-a prelungit în shipping-ul internațional până în 2019; turbulențele de pe piața petrolieră, care au dus la prăbușirea prețurilor; „războiul comercial” dintre SUA şi China; pandemia Covid-19 care a declanșat actuala recesiune a economiei mondiale. În ultimii 11 ani comenzile de nave noi s-au redus, iar sute de șantiere navale din întreaga lume și-au închis porțile.

În acest context, industria navală românească a făcut mari eforturi să supraviețuiască, plătind un greu tribut numeroaselor crize. Din 2008 până în 2019, venitul total al șantierelor navale românești s-a redus cu 4,28%, de la 1,144 miliarde de euro la 0,657 miliarde de euro, iar numărul mediu al angajaților s-a diminuat cu 33,25%, de la 17.695 la 11.811 de salariați.

Mai mult, în ultimii ani, șantierele navale românești s-au confruntat și cu o criză acută de lucrători, fiind nevoite să apeleze la importul de muncitori asiatici.



Sindicalism în condiții de pandemie


În anul 2020, Sindicatul Liber al Navaliștilor și-a adaptat activitatea la condițiile pandemiei, fiind, totodată, obligat să renunțe la o serie de activități tradiționale, a arătat Dede Perodin. Pe primul plan al obiectivelor organizației au trecut: protecția sanitară a lucrătorilor și respectarea programului de lucru. Consiliul de conducere a organizației s-a implicat în acțiunile de monitorizare a comportamentului personalului șantierului naval: purtarea măștii, păstrarea distanțării fizice, respectarea orelor de începere și terminare a programului de muncă, a pauzelor de masă și de fumat. Grație acestui efort, a crescut gradul de utilizare a timpului de muncă, iar Șantierul Naval Constanța a fost ferit de pericolul de a-și suspenda activitatea din cauza îmbolnăvirilor în lanț, așa cum s-a întâmplat în alte șantiere navale din țară.



Cursuri pentru 600 de lucrători

În decursul anului, la inițiativa conducerii sindicatului, au fost organizate cursuri de perfecționare a pregătirii profesionale în următoarele meserii: sudor, lăcătuș, strungar, tubulator și electrician. Absolvenții care au obținut medii peste 7 la examenele de absolvire au fost recompensați cu bonusuri și renegocierea contractului individual de muncă.

De asemenea, în perioada februarie 2020 – februarie 2021, un număr de 602 salariați au parcurs diferite forme de pregătire și formare profesională, prin cursuri de inițiere, de calificare, de perfecționare și de specializare, ale căror costuri s-au ridicat la 149.227 lei.

Nu au fost omise nici activitățile recreative, în anul 2020 fiind organizat un concurs de pescuit. Pe primele trei locuri s-au clasat în ordine: Ioan Radu Ştefan, Ali Erghin și Mutu Anton. Totodată au fost finalizate o serie de lucrări de modernizare și întreținere la baza nautică aflată în administrarea sindicatului.

Venind in sprijinul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, sindicatul a contribuit cu suma de 15.000 euro, alături de Șantierul Naval Constanța, pentru achiziționarea de teste tip RT-PCR pentru depistarea Covid-19.





Negocieri salariale

În domeniul retribuirii forței de muncă, la inițiativa Sindicatului Liber al Navaliștilor, în luna mai 2020 au fost renegociate salariile unui număr de 150 de lucrători, 100 dintre ei beneficiind de o majorare de 350 lei a salariilor, iar alți 50 de angajați, de o creștere de 500 lei. În februarie 2021, a început negocierea noului contract colectiv de muncă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 09 Februarie 2021
Stire din Economie : Cursuri organizate de CCINA Constanța
Pagina a fost generata in 0.5641 secunde