Cât te costă o renovare şi ce trebuie să faci pentru a ieşi mai ieftin

381

Articole de la același autor

Dacă a dat „norocul“ peste tine şi te-a inundat vecinul sau ploile ţi-au stricat tavanul şi este musai să zugrăveşti, trebuie să te pregăteşti de un buget pe măsură. Mai ales că preţurile materialelor de construcţii au crescut de la lună la lună, într-un ritm ameţitor. În rândurile următoare, vă prezentăm cât mai costă azi o zugrăveală şi ce sfaturi dau specialiştii.

Vara este sezonul când multă lume îşi renovează locuinţele, pentru că temperaturile ridicate fac să se usuce mai repede pereţii proaspăt zugrăviţi. Vara când sunt temperaturi normale, nu acum când este caniculă şi nu este indicat nici să baţi un cui, darămite să dai cu amorsă sau să cureţi pereţi să te umpli de praf. Dar să revenim la subiect. Dacă sunteţi nevoiţi să zugrăviţi, trebuie să ştiţi că preţurile materialelor de construcție au „explodat” de la începutul anului. „Stau la ultimul etaj şi ploile din primăvara-vara asta mi-au făcut tavanul praf. A trebuit să chem pe cineva să-mi repare acoperişul şi acum aştept o echipă să-mi zugrăvească. Acoperişul m-a costat aproximativ 10.000 de lei cu materiale şi manoperă, bani pe care sper să-i recuperez de la asociaţia de proprietari, iar echipa de zugravi, adică doi băieţi, mi-a cerut 10.000 de lei cu materiale cu tot şi am de reparat trei camere. Mi se pare foarte mult cât mi-au spus că mă costă materialele. 7.000 de lei reprezintă vopselurile, amorsele, plase şi ce-au mai trecut pe listă. Aproape că aş renunţa, dar mi-e că preţurile vor creşte şi mai şi la toamnă”, ne-a spus Ion T., un constănţean pensionar.

Scumpirile în lanţ se regăsesc şi în preţurile materialelor de construcţii

Într-adevăr, de la începutul anului preţurile materialelor de construcţii au crescut şi cu 40%, spun specialiştii în domeniu, din cauza importurilor şi a crizei de materii prime. Spre exemplu, o vopsea lavabilă, cea mai ieftină, costa la sfârşitul lui 2020 aproximativ 160 de lei găleata de 10 litri, iar acum preţul s-a dublat. „Din februarie, preţurile au luat-o razna. Faptul că pieţele mari au fost închise din cauza pandemiei şi importurile au mers foarte greu, cererea fiind mare şi cu ritmul ridicat în care se construieşte era normal să se scumpească şi materialele pentru revonări. Vopselurile, fierul şi lemnul s-au scumpit cel mai mult, la unele sortimente preţurile chiar s-au triplat. Au contribuit şi scumpirea carburanţilor şi energia electrică, toate se regăsesc în preţul materialelor. Aşteptăm şi noi, poate de la toamnă să se regleze piaţa”, a declarat Marian S., reprezentantul unui raion de vopseluri dintr-un magazin de bricolaj. Pentru a alege cea mai bună soluţie, reprezentanţii unei firme de renovări sfătuiesc constănţenii să apeleze la serviciile unei firme autorizate care să le ofere la sfârşit şi o garanţie a lucrărilor. În cazul în care apare ceva nedorit, oamenii pot apela, în baza garanţiei, la corecţii ulterioare, fără niciun ban.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9928 secunde