"Cartel Alfa" cere blocarea transferului taxelor sociale de la angajatori către angajați

517
3

Articole de la același autor

România este în fierbere. Politica fiscală a Guvernului Tudose a pus pe jar mediul de afaceri și sindicatele. Plata defalcată a TVA și supraacizarea carburanților au băgat groaza în agenții economici, în timp ce transferul taxelor sociale de la angajatori către angajați scandalizează organizațiile profesionale ale lucrătorilor. 


Patronatele n-au stat cu mâinile în sân, au făcut lobby parlamentar, au lansat petiții, iar rezultatele încep să se vadă. Senatorii din comisia de buget-finanțe au hotărât ca plata defalcată a TVA să fie obligatorie doar pentru cei ce au relații comerciale cu statul, iar supraaciza la carburanți să fie eliminată. Mai rămâne ca plenul Senatului și al Camerei Deputaților să valideze aceste decizii.


Sindicatele nu se lasă mai prejos și ies în stradă. În lunile septembrie-octombrie 2017, Confederația Națională Sindicală "Cartel Alfa", organizează o amplă campanie de proteste la nivel național. Revendicările principale sunt următoarele: blocarea transferului taxelor sociale de la angajatori către angajați și modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii și încheierea contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la varianta comună a celor cinci confederații sindicale, ce a fost înaintată guvernului.


În perioada 25 - 29 septembrie 2017, sunt programate acțiuni de pichetare sau miting-uri de protest în fața prefecturilor și va fi solicitată convocarea comisiilor de dialog social județene pentru înaintarea și susținerea revendicărilor. Pe data de 4 octombrie 2017, începând cu ora 11, va avea loc un miting de protest în Piața Victoriei, din București.


În cazul în care Guvernul își va menține propunerea de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat în propunerea de buget pentru 2018, se constituie premisele pentru declanșarea unui conflict social de amploare, atenționează "Cartel Alfa".


★ ★ ★


Ieri, 27 septembrie 2017, Confederația Natională Sindicală "Cartel Alfa" - Filiala Constanța a organizat o acțiune de protest în fața Prefecturii Constanța, la care au participat circa 200 de persoane.


Înarmați cu tobe, fluiere și sirene, protestatarii au declanșat Iadul, făcând să vibreze geamurile Casei Albe sub presiunea sutelor de decibeli. 


În cuvântul său, Ion Caraignat, președintele filialei "Cartel Alfa", a precizat că în același timp au loc acțiuni similare în județele Alba, Brăila, Covasna, Iași, Timiș și Vâlcea. 


El a declarat că propunerea guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajat la angajator reprezintă un experiment singular, ale cărui consecințe negative vor fi suportate exclusiv de lucrători. De consecințele pozitive, dacă vor exista, vor beneficia doar capitalul și reprezentanții acestuia (patronii și angajatorii). Caraignat a subliniat că plata contribuțiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio țară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe țări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători, deoarece companiile au și o răspundere socială. Acest transfer va conduce la scăderea salariilor nete, a spus liderul sindical. 


El a criticat Legea salarizării unitare, care s-a dovedit a fi o mare brambureală, și Guvernul Tudose care nu a reușit nici până în prezent să emită normele pentru acordarea voucherelor de vacanță. Totodată, Caraignat a acuzat politica antisindicală a guvernanților și a cerut celorlalte mari confederații să iasă în stradă.


★ ★ ★


Potrivit "Cartel Alfa", transferul taxelor sociale de la angajat la angajator are următoarele efecte negative, ce vor fi suportate de lucrători:
■ scăderea veniturilor nete din muncă, întrucât nu există un mecanism juridic care să oblige angajatorii să includă în salariul brut al angajatului taxele sociale de care guvernul îi scutește, pentru salarii ce depășesc salariul minim;
■ eliminarea răspunderii sociale a angajatorilor. Desființarea contribuției pentru accidente de muncă și boli profesionale înseamnă de fapt lipsa totală de răspundere a companiilor pentru organizarea locurilor de muncă în condiții normale pentru sănătatea și securitatea. Prin desființarea contribuției pentru concedii medicale, salariații vor suporta plata concediilor medicale, iar eliminarea contribuției pentru creanțe salariale lasă descoperiți lucrătorii în cazul insolvenței companiei, fără să-și mai poată recupera salariile;
■ desființarea fondului de șomaj. Această măsură va face ca ajutoarele de șomaj să fie suportate integral de stat, adică de către cetățeni, sau să dispară, ceea ce contravine normelor Uniunii Europene și internaționale;
■ scăderea sustenabilității sistemului public de pensii. Va avea loc o reducere drastică a valorilor contribuțiilor la pilonul I de pensii (de la 31,3% în 2008 la numai 18,3% din total contribuții).
"Cartel Alfa" cere, totodată, modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la varianta comună a celor cinci confederații sindicale.


Confederația susține că, prin desființarea negocierii colective la nivel superior și prin restrângerea dreptului la acțiune colectivă, s-a ajuns la accentuarea inegalităților sociale în România, la cotele cele mai ridicate din Europa. Astfel, în cei șapte ani de la intrarea în vigoare a condiționărilor abuzive din Legea dialogului social nr. 62/201 nu s-a mai putut negocia niciun contract colectiv de muncă la nivel de sector, iar la nivel de companie, din cele aproximativ 14.000 de contracte semnate, marea majoritate - peste 85% - sunt semnate de reprezentanții salariaților, de cele mai multe ori desemnați de însuși managementul companiei, astfel încât valoarea prevederilor în beneficiul lucrătorilor în aceste negocieri de fațadă este minimă.


Comentează știrea

CRISTI
28 septembrie 2017
ecrocherie

o mare smecherie sa plateascaangajatul tot. . patronii oricum nu vor a creasca salariu. asti daca ar putea sa muncim pe 2 lei ar f fericiti.cine a gandit nemrnicia asta .....

DODO
28 septembrie 2017
P S Disperat

in disperarea PSDragnea de a aduna banii necesari asigurarii linistii sociale pentru ca ei sa poata terfelii tara in voie s-au lovit de realitatea ca NU prea au deunde si atunci ca sa -si usureze situatia arunca mortul in curtea angajatului iar cresterea salariala trimbitata este de doar citeva procente = minciuna electorala ieftina buna pentru cei fara prea multa minte Cit de orb sau naiv ca sa nu vezi adevaratul scop pe care il au : scaparea de justitie si pentru asta le trebuie ca poporul sa stea bubi Sigur ca dupa distrugerea sistematica a economiei pe care o practica isi taie surele viitoare de bani

Sindbad
28 septembrie 2017
Din ciclul - V-am prostit și de data asta -

Sindicatele au pus serios umărul la ascensiunea ciumei roșii. Văd că acum nu le convine. Vorba aia, - și f...t și cu banii luați -. De unde să tot dai ? Eeh acum, totul este salvarea penalilor!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4811 secunde