Reportaj din piața Griviței

Cardul de piață i-a împărțit pe precupeții de zarzavaturi în două tabere

512
5
Vestea că guvernul va institui noi reguli în piețe, târguri și oboare s-a răspândit cu iuțeala fulgerului. Proiectul de ordonanță de guvern se află încă în dezbatere publică, dar precupeții de legume și fructe din Constanța sunt deja în temă. 

Oamenii nu cunosc prea multe amănunte, dar au aflat că, pe viitor, producătorii vor avea certificate noi și sectoare rezervate în piețe, că vor fi introduse carduri de acces în piețe și că veniturile vor fi declarate la fisc.

În piața Griviței, s-au creat, deja, două tabere "pro" și "contra" schimbării. "Eu sunt pentru - spune George Constandache, un producător agricol din Corbu. Am auzit că se introduce cardul. Este foarte bine; poate mai dispare specula. Vor avea și producătorii unde să-și vândă marfa. Speculanții obțin locurile cele mai bune din piață, în timp ce producătorii sunt nevoiți să stea aici, pe trotuar. Eu vând de doi ani în piața asta și mereu a fost așa."

Relatează că reușește să câștige 60 - 70 de lei pe zi, din vânzare. Din banii ăștia trebuie să mănânce, să-și întrețină familia, să plătească transportul și să pună ceva de o parte, pentru a relua producția, în primăvară.

Ideea înregistrării fiscale îl sperie și nu prea: "Ne-om descurca noi cumva. Altceva n-avem ce face. Toată viața am muncit la câmp." Drept dovadă, îmi arată palmele pline de bătături.

Un tânăr vânzător, martor la discuție, confirmă cele spuse de Constandache. "Sunt mulți intermediari aici. Vând marfa adusă de la angro-uri, care o iau de la bulgari. Speculanții câștigă foarte bine, dar producătorii o duc rău."

Lângă el, o tânără femeie, vinde urzici. "Cine să-mi dea mie carnet de producător, când eu le adun din pădure? Ce o să se întâmple? Nu o să mai pot vinde nici măcar urzici de acum înainte?"

Proiectul de ordonanță de guvern nu are nicio prevedere referitoare la culegătorii de urzici, de plante medicinale, de fructe de pădure, de melci. Oare, nevoiașii aceștia, nu vor mai avea acces în piețe? Ce-ar trebui să facă pentru a intra în legalitate?

Elena Sandu este o producătoare de zarzavaturi din 23 August. La cei 60 de ani pe care îi are, muncește pe cei 300 mp de grădină din jurul casei și vinde bruma de zarzavaturi în piață. "Trăiesc de azi pe mâine, de unde să mai plătesc și impozit pe ceea ce vând? O să murim de foame!" - spune femeia și se repede să servească un client.

La o tarabă bine poziționată, un tânăr înfofolit gros, să nu-l răzbească frigul, vinde cartofi. Susține că este producător din Ialomița, dar nu știe câte hectare are. Se încurcă în minciuni: "Mama și bunica știu chestiile astea, căci ele lucrează pământul; eu doar vând." Brusc, nu mai are chef să vorbească cu presa. Se vede cât de acolo că este unul dintre cei pe care producătorii îi numesc "speculanți".

Veronica Duță, din Ciobăniță, are 51 de ani și este producătoare. Are o grădină de 6.000 mp, pe care o lucrează cu toată familia. De 22 de ani își vinde produsele în piețele din Constanța. Pe timp de iarnă, vânzarea merge foarte prost. Abia din primăvară se dezmorțește afacerea. A auzit că se va introduse cardul de piață, că va trebui să se înregistreze la fisc și să plătească impozite. Pare resemnată. Chiar dacă nu-i convine, poate să se opună schimbărilor? Nu știe dacă va fi mai bine sau mai rău pentru producători.

Ialsin Osman, este producător din Potârnichea. Are 2.000 mp de grădină. Vinde rădăcinoase, murături din producția proprie. Are și o grămăjoară de morcovi de la angro. Este și el preocupat de schimbările ce vor veni. Acum nu are nicio părere, doar temeri. "Vom vedea cum o fi" - spune omul și își face de lucru cu marfa de pe tejghea.

Alături, o precupeață de etnie rromă, încotoșmănată într-o haină de blană, vociferează: "Ce vor ăștia, să-i lase doar pe producătorii în piață și noi să nu mai vindem?" Nimeni nu-i dă nicio atenție.

Comentează știrea

Christian louboutin
5 mai 2014

Même si votre boulanger fait du très bon pain, il va falloir passer à l supérieure.. Christian louboutin https://fr-fr.facebook.com/Christianlouboutinhomme

scarpe hogan uomo
14 mai 2014
scarpe hogan uomo

Stiri Economie : Cardul de piață i-a împărțit pe precupeții de zarzavaturi în două tabere | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online scarpe hogan uomo http://hificlub.hu/it/hoganuomo.php?p=scarpe-hogan-uomo

jordans for sale
21 septembrie 2014
jordans for sale

Points possess transformed. Definitely not everybody are prepared to obtain valuable things nowadays.. . -= Rockstar Sid's very last website... 3 of the Specific Trades That Ought to Take benefit from ipad device =-. jordans for sale http://www.survocom.com/jordans.php

jordans for sale
22 septembrie 2014
jordans for sale

Which kind of serious application function are you searching to complete on a capsule that you aren't do presently? Please remember while Steve Jobs released the apple ipad tablet, it had been shown as being a 1 / 3 podium choice (along along with personal computers & laptops). Wanting some sort of capsule to complete SolidWorks layout job is just not what exactly it is designed for. In this same train of thought, the things you might take into account to become non-serious work might be contrary great user (think salespeople). They have facts concerning workflow and also getting what works most effective for you. jordans for sale http://www.survocom.com/jordans.php

jordans for sale
22 septembrie 2014
jordans for sale

Excellent employment for this post! I like how you will displayed the information you have and also the technique a person managed to get essential along with apparent to comprehend. Thank you so much a lot. jordans for sale http://www.survocom.com/jordans.php

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4296 secunde