Buletin agrometeorologic / În sud-estul țării se vor semnala deficite moderate de apă în sol

177
Buletin agrometeorologic / În sud-estul țării se vor semnala deficite moderate de apă în sol - cal-1366356104.jpg
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat buletinul agrometeorologic valabil până pe 24 aprilie. Astfel, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0 - 100 cm va înregistra valori optime, apropiate de optim și satisfăcătoare, în toate zonele de cultură.

În stratul de sol 0 - 20 cm (ogor), conținutul de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în majoritatea regiunilor agricole. Izolat în sud-estul țării se vor semnala însă deficite moderate de apă în sol.

Starea de vegetație a culturilor agricole

Potrivit ANM, pe fondul regimului hidro-termic din aer și sol favorabil, procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor agricole și speciilor pomi-viticole se vor desfășura pe ansamblu în condiții normale, în cea mai mare parte a teritoriului. "Uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va prezenta bună și medie în semănăturile înființate în epoca optimă, respectiv medie și slabă la cele întârziate fenologic", potrivit specialiștilor ANM.

Cerealierele de toamnă (orz și grâu), funcție de data semănatului, vor parcurge, până pe 24 aprilie, diferite faze de vegetație. Astfel, culturile avansate fenologic vor înregistra înfrățirea (10 - 100%) și alungirea paiului (10 - 60%), iar în semănăturile tardive, plantele se vor afla în fazele de apariție a frunzei a treia și înfrățire (40 - 100%).

La rapiță se vor continua fazele de înfrunzire (8 - 18 frunze), alungirea tulpinii (10 - 60%) și apariția inflorescențelor (10 - 30%).

Soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireș) se vor afla la înflorire și înfrunzire, iar semințoasele la înmugurire, dezmugurire și local, înflorirea la măr, potrivit ANM.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7181 secunde