Brambureala pieţei energiei. Între reglementarea europeană şi lucrul românesc

389
Brambureala pieţei energiei. Între reglementarea europeană şi lucrul românesc - fondbrambureala2-1609955962.jpg

Articole de la același autor

De aproape o săptămână asistăm la circul liberalizării pieţei energiei. O schimbare care trebuia înfăptuită „nemţeşte”, bine făcută, a eşuat româneşte, făcută pe genunchi şi în grabă. ANRE şi-a arătat incompetenţa de a gestiona trecerea de la o piaţă centralizată, la o piaţă liberă. De aceea, ministrul Economiei, Virgil Popescu a anunţat, ieri, că la jumătatea lunii ianuarie va modifica legea energiei electrice.

Pe mulţi dintre noi, liberalizarea pieţei energiei de la 1 ianuarie 2021 ne-a luat prin surprindere. Deşi era un domeniu care trebuia armonizat cu legislaţia europeană, care din 2007 a liberalizat piaţa energiei şi consumatorii europeni industriali şi cei casnici au fost liberi să-şi aleagă singuri furnizorii de energie electrică, acest lucru nu a fost implementat de autorităţile române, decât după zece ani. De abia, în 2017, companiile româneşti de furnizare a energiei electrice au „încurajat” timid consumatorii casnici să treacă la piaţa concurenţială, mulţi dintre aceştia trezindu-se cu facturi mai mari la curent, tocmai din necunoaştere a ceea ce însemna liberalizarea. Au mai trecut trei ani, în care responsabilii ar fi trebuit să facă ample campanii de informare a populaţiei, despre un aspect atât de arzător pentru români, preţul la factura de curent.



Ministerul Economiei preia liberalizarea pieţei energiei


Pentru că ANRE era conform legii şi directivelor europene, cea care trebuia să reglementeze liberalizarea preţului şi să facă regulile de piaţă, dar a dat greş, ministrul Economiei, Virgil Popescu a anunţat ieri, că după 15 ianuarie, legile energiei electrice şi a gazelor naturale vor fi modificate, tocmai pentru a veni în sprijinul populaţiei derutate. Mai mult, ministrul Popescu a anunţat că a luat în calcul şi consumatorul vulnerabil de energie care va fi ajutat să facă faţă noilor preţuri prin subvenţionarea energiei electrice. La liberalizare primul preţ pe care trebuie oferit clientului este preţul cel mai mic din piaţa concurenţială. „Trecerea automată din piaţa reglementată, în piaţa serviciului universal nu este o trecere normală. Este un abuz de poziţie dominantă pe care furnizorii îl folosesc. Ei au o bază de 6 milioane de clienţi reglementat pentru care nu au plătit niciodată. Deci asta este evident, când s-a făcut privatizarea, distribuţiile au luat distribuţiile de energie electrică, nu au luat clienţii. Automat au preluat această bază de date, au preluat clienţii, nu au plătit niciodată pentru ei, iar acum îi folosesc ca şi monopol. Ori asta nu poate să rămână aşa. Nu pot să am eu monopol de 6 milioane de clienţi pe care îi gestionez cum vreau şi dacă eu mâine spun că trec în regim concurenţial îi duc întâi prin serviciul universal care este mai scump”, a declarat ministrul Virgil Popescu. Modificarea legii energiei va stabili cum se va face liberalizarea. Pentru a mai îndrepta lucrurile, ANRE a postat pe site-ul său o listă a furnizorilor de ultimă instanţă care au preţurile cele mai mici, dar care nu sunt cei pentru care consumatorii ar trebui să opteze. Furnizorii de ultimă instanţă (FUI) sunt cei la care vor ajunge consumatorii în final, dacă nu fac nicio alegere. ANRE ar fi trebuit să pună la dispoziţia clienţilor casnici furnizorii agreaţi care pot asigura un serviciu de furnizare. Pe lângă acest aspect, pe comparatorul de preţuri ar trebui să se afişeze şi preţul cu TVA, pentru ca în final, consumatorul să ştie cât are de plătit. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 16 Decembrie 2020
Stire din Economie : ANRE a majorat tarifele de distribuție
Joi, 10 Decembrie 2020
Stire din Economie : Noi structuri în viitorul Guvern
Pagina a fost generata in 1.6261 secunde