BNR răspunde acuzațiilor senatorului Daniel Zamfir

419
BNR răspunde acuzațiilor senatorului Daniel Zamfir - bnrraspundeacuzatiilorsenatorulu-1548266521.jpg

Articole de la același autor

Dan Suciu - purtătorul de cuvânt al BNR, a răspuns acuzațiilor lansate la adresa Băncii Naționale, de către senatorul Daniel Zamfir (ALDE) și avocatul Gheorghe Piperea. În declarația dată publicității se precizează, printre altele, următoarele:

- Piața financiară interbancară (monetară, valutară), înființată în 1995, este un canal esențial prin care se transmite politica monetară, atributul exclusiv al BNR, consacrat prin lege. Prin stabilirea ratei dobânzii de politică monetară, BNR definește și culoarul de variație a dobânzilor pe piața interbancară, în scopul îndeplinirii obiectivului său fundamental, asigurarea stabilității prețurilor pe termen mediu. Ratele dobânzilor interbancare îndeplinesc, în consecință, un rol vital în configurarea politicii monetare.


- Indicii de referință ROBOR (inițial numiți BUBOR la înființarea pieței) au fost stabiliți pentru transparentizarea și definirea tendințelor și a eficienței politicii monetare, precum și a corelațiilor vitale cu piața valutară.

- BNR monitorizează respectarea regulilor de funcționare a pieței. Toate așa-zisele probleme invocate de senatorul Zamfir în legătură cu pretinse manipulări ale pieței sau trucări ale indicilor au fost tranșate clar și explicit prin comunicatul recent al Asociației Piețelor Financiare și comunicatul Consiliului Concurenței sau prin intervenții ale BNR.

- Nu există nicio justificare rațională de a răspunde afirmativ solicitării senatorului Daniel Zamfir pentru a anula sau schimba regulamentul de funcționare a pieței, regulament care respectă toate standardele internaționale, după cum confirmă Asociația Piețelor Financiare. Această piață interbancară a contribuit, la rândul său, la obținerea statutului de economie de piață funcțională, condiție obligatorie pentru aderarea României la Uniunea Europeană.

- Senatorul Daniel Zamfir se adresează greșit BNR atunci când încearcă să pună în discuție așa-zisele probleme în loc să se adreseze direct celor care operează pe piață. 


- ROBOR a fost reglementată prin OUG 50/2010 ca referință și preluată ca parte explicită și transparentă în structura ratelor la credite. Decizia alegerii acestei referințe nu a aparținut BNR. 


- Dacă senatorul Daniel Zamfir crede că nivelul ROBOR de 3% este împovărător (deși este la mai bine de jumătate din nivelul la care era când a fost ales ca reper), poate propune o altă referință, cu toate consecințele de rigoare.

- BNR este deschisă la dialog și la conlucrare cu toate instituțiile statului, în limitele mandatului său definit de lege și ale decenței interlocutorului. Dar orice dialog, orice proces de comunicare trebuie să pornească de la probleme reale și trebuie să se bazeze pe înțelegerea corectă și onestă a situației. Din păcate, asistăm la același atac dezlănțuit cu acuze extrem de grave, fără probe, proferate în public din partea domnului senator Daniel Zamfir și a avocatului Gheorghe Piperea, care, potrivit domnului Zamfir, este autorul tuturor inițiativelor legislative promovate de acesta în Parlament.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 04 Octombrie 2018
Stire din Economie : Informații  financiar-bancare
Miercuri, 03 Octombrie 2018
Stire din Economie : Rolul BNR în societatea românească
Pagina a fost generata in 1.4415 secunde