Blocajul financiar din economie se acutizează

152
Blocajul financiar din economie se acutizează - blocajulfinanciardineconomieseac-1569263732.jpg

Articole de la același autor

În timp ce premierul Viorica Dăncilă se laudă cu creșterea economică înregistrată în mandatul său, în economia reală se acumulează problemele. Iată, la instabilitatea și lipsa de predictibilitate fiscală, criza alarmantă a forței de muncă și accentuarea procesului inflaționist, se adaugă acutizarea blocajului financiar. 


Potrivit analizei realizate de compania de consultanță Frames, șapte din zece companii întârzie să își plătească facturile, fapt ce conduce la blocaje în lanț. La nivelul economiei, durata medie de încasare a acestora a ajuns la aproape 120 de zile.
În condițiile în care nu dispun de resurse financiare suficiente, iar accesul la credite le este practic imposibil din varii motive, tot mai multe companii întârzie să-și plătească la timp facturile.


68% dintre managerii chestionați au recunoscut faptul că amână plata facturilor până la limita maximă, pentru a-și asigura cash flow-ul necesar desfășurării afacerilor.


Principalele motive de întârziere a plății sunt: lipsa resurselor financiare disponibile (53% dintre respondenți), neîncasarea facturilor (22%), creșterea costurilor operaționale (15%), scăderea vânzărilor (7%), alte motive (3%).
În privința perioadei medii în care își achită facturile, 42% au indicat intervalul de trei - patru luni, 37% au bifat răspunsul două – trei luni, 16% au menționat intervalul de una- două luni, iar 5% peste nivelul de patru luni.


Sondajul Frames a fost realizat pe un eșantion de 180 de companii reprezentative din tot spectrul economic, de la comerț și industria prelucrătoare până la construcții și turism.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6396 secunde