Birocraţia stufoasă îngreunează vânzarea terenurilor agricole (II)

271
Birocraţia stufoasă îngreunează vânzarea terenurilor agricole (II) - fondbirocratiastufoasaingreuneaz-1606757386.jpg

Articole de la același autor

În ediţia de ieri a ziarului „Cuget Liber” am prezentat care este drumul, greoi, al vânzării unui teren agricol extravilan. De câte acte are nevoie un proprietar să-şi poată vinde pământul şi care este procedura pentru primărie de a anunţa o ofertă de vânzare. Astfel, de acum încolo, nicio palmă de pământ nu va mai putea fi vândută fără avizul autorităţilor. Astăzi, vă prezentăm care sunt condiţiile şi regulile de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole extravilane.

Noua Lege nr.175/2020 restricţionează, pe de-o parte, dreptul de vânzare al terenurilor, pe de altă parte, avantajează fermierii mari. Așadar, arendaşii vor avea posibilitatea să cumpere de la vecinul, care are hectare mai puţine şi nu le mai poate lucra. Mulţi spun că este o lege absurdă, că ce s-ar întâmpla dacă s-ar aplica aceleaşi condiţii şi la vânzarea unui apartament sau a unei maşini? Să ceri mai întâi oferte de vânzare de la rude, vecini sau tinerii din bloc? Pe de altă parte, noile reglementări din lege, urmăresc comasarea terenurilor agricole şi lucrarea lor, precum şi îngreunarea vânzării către cetăţenii care nu au domiciliul în România. În cazul arendaşilor trebuie să fi domiciliat în ţară, 5 ani, iar tinerii fermieri, un an. „Oricum, vânzarea către străini a acestor terenuri nu se va opri aici, cu legea asta. Pentru că în spatele unui vânzător român, nu ştii cine stă de fapt. Şi străinii vor veni în continuare să cumpere iar profitul îl vor scoate din ţară”, a precizat fermierul Teodor Ichim. 
Legea nu este văzută cu ochi buni pe piaţa imobiliară şi pentru că lasă loc de speculaţii, spun specialiştii în domeniu. „Spre exemplu, dacă trebuie să vinzi vecinului, pentru că eşti obligat de lege, dacă nu mai sunt alţi preemptori, acesta nu-ţi va da preţul cerut şi va încerca să ofere un preţ mult mai mic”, ne-a spus agentul imobiliar Dan Marinescu.

Vânzarea înainte de termen atrage sancţiuni mari

Proprietarul va putea să-şi vândă terenul singur, doar dacă nu apare niciun preemptor, cu respectarea următoarelor condiţii cumulative: să fi domiciliat în ţară pe o perioadă de cel puţin 5 ani înainte de înregistrarea ofertei de vânzare, să fi desfăşurat o activitate agricolă în ţară, pe o perioadă de cel puţin 5 ani înainte de înregistrarea ofertei de vânzare şi să fie înregistrat de autorităţile fiscale române tot cu 5 ani înainte de vânzare. În cazul firmelor să demonstreze că cel puţin 75% din cifra de afaceri pe ultimii 5 ani provine din agricultură. Totodată, dacă proprietarul vrea să înstrăineze terenul înainte de 8 ani, diferenţa dintre preţul de cumpărare şi cel de vânzare va fi supraimpozitat cu 80%. În cazul în care, în termenul de 45 de zile lucrătoare, apar mai mulţi preemptori de acelaşi rang, care îşi manifestă în scris intenţia de cumpărare, se aplică regulile din Codul Civil. Şi anume, primează preţul cel mai mare oferit. După stabilirea cumpărătorului, în urma încheierii contractului de vânzare-cumpărare autentificat, structurile teritoriale sau centrale vor elibera avizul final. Pentru terenurile agricole în suprafață mai mică de 30 de hectare, avizele vor fi eliberate de Direcţiile Agricole Judeţene, iar pentru terenurile de peste 30 de hectare avizele vor fi emise de instituţiile subordonate Ministerului Agriculturii. Avizele pot fi anulate în cazul decesului uneia dintre părţi, înainte de încheierea contractului de vânzare-cumpărare sau de pronunţare a hotărârii judecătoreşti, după caz. După cumpărare, terenurile agricole îşi vor păstra investiţiile făcute pe ele, cum ar fi culturile de hamei, de viţă-de-vie, de pomi fructiferi, sisteme de irigaţii şi le vor utiliza exclusiv ca atare. Înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea dreptului de preempţiune sau fără obţinerea avizelor şi a terenurilor unde sunt situri arheologice sau a celor care nu au avizul Ministerului Apărării Naţionale, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 100.000 de lei şi 200.000 de lei. Aşa că, dacă nu aţi reuşit să vindeţi terenul moştenit de la bunci, mai aveţi timp până în februarie 2021, când această lege va intra în vigoare cu toate condiţiile restrictive.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5035 secunde