Baruri și cluburi închise, patroni și angajați disperați! „O să murim de foame!”

16547
3

Articole de la același autor

Decizia luată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă de joi, 14 octombrie, de a se închide pentru 14 zile activitatea barurilor, cluburilor şi discotecilor i-a luat pe mulţi antreprenori prin surprindere. Unii dintre ei de-abia îşi reveniseră cât de cât după ultimele închideri şi spun că acum „vor muri de foame” dacă nu se revine asupra deciziei.

În Constanţa, ca niciunde! Decizia luată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) i-a luat prin surprindere și a revoltat mulţi patroni obligați să-și suspende activitatea pentru două săptămâni. La Constanţa deciziile se iau aleatoriu, parcă ar fi o ruletă unde norocul se împarte în funcţie de nu se ştie ce criteriu, din moment ce pe unii îi ţii deschişi şi pe alţii îi închizi. Dacă gândirea a fost în funcţie de suprafaţa localului, să zicem că ar fi un motiv, dar cum rămâne cu persoanele vaccinate? Acestora de ce să le îngrădeşti accesul dacă au dovada vaccinării? Cum mai încurajezi procesul de vaccinare, dacă tu autoritate locală nu dai doi bani pe persoanele imunizate? Desigur, suntem în plin val patru al pandemiei, iar incidenţa este crescătoare. De exemplu, în municipiul Constanţa a ajuns la 10,02 la mia de locuitori. Toţi decidenţii locali şi centrali hotărăsc zilele acestea dacă impun certificatul verde în locurile neesenţiale, nicidecum să se închidă activitatea, numai la Constanța se procedează altfel! În mod normal, economia trebuie să funcţioneze, altfel de unde vor avea bani de salarii, de facturi, de impozite cei implicați în asemenea activități? Și, totuși, se pare că autorităţile locale chiar nu au învăţat nimic din primele sistări ale activităţii din HoReCa! „Nu am auzit că ne închid iar. Păi să ne zică din ce vom trăi, că aşa o să murim de foame. Din ce vom plăti salarii, taxe, factura la curent? Nu pot să cred”, ne-a spus Marian Tudor, administratorul unui bar din piaţa Tomis III.


„Cei afectaţi îşi vor schimba codul CAEN”


Chiar dacă măsura nu-i afectează pe toţi cei din industria ospitalităţii, solidaritatea de breaslă încă mai există şi nu susţin hotărârea CLSU. „Este o decizie ciudată că un cod CAEN te împiedică să funcţionezi. Probabil că cei afectaţi de măsură îşi vor schimba codul CAEN, care nu se face peste noapte, şi vor funcţiona sub un alt cod. Nu este normal ca iar să închizi din moment ce fiecare respectă măsurile de siguranţă, distanţare, mai ales că mulţi ne-am vaccinat şi acum să închizi, nu este o măsură bună. Ce fac acei antreprenori, iar trimit salariaţii în şomaj tehnic, iar măsuri compensatorii care vin târziu, nu este corect! Şi noi avem angajaţi care au plecat din domeniu tocmai din această nesiguranţă a zilei de mâine”, a declarat Nicu Lascu, unul dintre administratorii de restaurante din Constanța.

„Avem o părere foarte proastă. În aeroport nu te controlează nimeni dacă ai certificatul verde, în mall-uri nu s-a restricţionat accesul, unde lumea stă umăr lângă umăr, în timp ce în baruri, cluburi, mesele se aşează la doi metri şi se respectă cu sfinţenie măsurile sanitare, închizi activitatea? Nu ştiu care este explicaţia”, a precizat Corina Martin, preşedinte de onoare RESTO.

În altă ordine de idei, pentru a evita asemenea situații, alţi antreprenori care au trecut prin experienţa închiderii activităţii de trei ori de la începutul pandemiei, s-au reorientat şi au schimbat codul CAEN 5630. Acum distribuie mâncare gătită şi pot supravieţui. „Mi-am luat-o de trei ori la începutul anului şi m-am învăţat minte. Ştiam că statul român nu te ajută cu nimic sau vor veni foarte greu banii de la Guvern şi mi-am deschis delivery ca să pot să trăiesc. De ce nu este dreptate pentru toată lumea, de ce ne-am mai vaccinat? Vreau răspunsuri de la cei care au luat decizia asta care adânceşte şi mai mult nemulţumirea!”, a răspuns Eduard Manole, antreprenor.


Comentează știrea

Marius
15 octombrie 2021
Foame mare

Muriti ma de foame...daca puteti! La ce preturi nesimtite ati pus, va meritati soarta si nimeni din comunitate nu va salveaza cu atitudinea asta!

Băsescu
16 octombrie 2021
Japcă pe față

Măi HoReCa , să știți că nu vă plânge nimeni de milă la japca pe care o prestați ! Aveți prețuri ca în Monaco ! 2 luni pe Litoral ați rupt ! Să vinzi berea la paharul de plastic de 400 ml cu 9 lei , când distribuitorul ți-o aduce cu 1,50 lei este nesimțire totală ! Să iei pizza congelată cu 9 lei de la Lidl , să o încălzești și să o revinzi cu 50 de lei ... este specula Ordinară! Să vinzi o sticlă de vin de Jidvei cu 80 de lei, adică trei pahare de vin și tu să o achiziționezi din en-gros cu 11 lei e bătaie de joc ! Cam asta e HORECA din România ! Așa că ... vă cam meritați soarta !

Dorel
17 octombrie 2021
Foame ca în '47 ?

Ce face un român când rămâne fără lei ? Schimbă 100€. Toți suntem afectați, nu numai voi. Cam exagerați. O puteți rezolva cât de cât online cu mâncare gătită la pachet. După sezonul estival când s-a stat pe plajă bot în bot, ca sardelele, fără mască și nerespectarea distanței între persoane, acum a venit scadența. Virusul își face de cap și mor oameni pe capete de toate vârstele în special cei nevaccinați. Era previzibil. Frica de moarte i-a trezit pe mulți constănțeni și dau buluc la centrele de vaccinare. Decât niciodată, mai bine mai târziu ! De vină sunt și autoritățile că nu au impus restricții dure mult mai devreme pentru cei nevaccinați. Eu știam că pe timp de război sau pandemie sau alte calamități, drepturile omului sunt restrânse, iar autoritățile statului trebui să impună legi restrictive, dure. Noi am moștenit zicala, „Lasă bă că merge și așa”, cine moare, moare ,cine scapă, scapă. Asta e mentalitatea românului needucat.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.59 secunde