Băncile europene vor elimina rata interbancară LIBOR

325
Băncile europene vor elimina rata interbancară LIBOR - bancileeuropenevoreliminarataint-1607367597.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a salutat acordul la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul cu privire la amendamentele importante la normele UE privind criteriile de referință financiare. Comisia a propus aceste modificări la 24 iulie 2020 pentru a se asigura că stabilitatea financiară a UE nu este afectată atunci când un punct de referință utilizat pe scară largă este eliminat, așa cum va fi în curând cazul cu rata interbancară oferită la Londra (LIBOR). Indicatorii de referință sunt o parte intrinsecă a piețelor financiare: sunt indici utilizați, în special, pentru a prelua instrumentele și contractele financiare (inclusiv ipotecile casnice) sau pentru a măsura performanța unui fond de investiții.

Acordul cu privire la modificările propuse este foarte oportun, întrucât Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie - supraveghetorul LIBOR - a anunțat în anul 2017 că va înceta să susțină acest punct de referință la sfârșitul anului 2021 și se așteaptă la încetarea acestuia la scurt timp după aceea. Modificările convenite la Regulamentul de referință împuternicesc Comisia să desemneze o valoare de referință de înlocuire care să acopere toate referințele la o rată de referință utilizată pe scară largă, care este eliminată treptat, cum ar fi LIBOR, atunci când acest lucru este necesar pentru a evita perturbarea piețelor financiare din UE.

Parlamentul European și Consiliul au convenit, de asemenea, să amâne intrarea în aplicare a normelor privind criteriile de referință ale țărilor terțe până la 31 decembrie 2023, cu posibilitatea unei prelungiri de către Comisie ulterior. Aceasta înseamnă că utilizatorii de referință ai UE vor continua să aibă acces la aceste etaloane. Modificările convenite se vor aplica imediat după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4429 secunde