Băncile comerciale nu se înghesuie să finanțeze investițiile private

334
Băncile comerciale nu se înghesuie să finanțeze investițiile private - bancile-1499273860.jpg

Articole de la același autor

Deși se plâng pe toate drumurile că au prea mulți bani, dar clienții nu vin să se împrumute, băncile comerciale nu se înghesuie să finanțeze mediul de afaceri. 


Cel mai recent exemplu este al Programului Start - up Nation, aprobat ca schemă de minimis. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și-a exprimat intenția să încheie convenții de colaborare cu instituții de credit, invitându-le să transmită oferte de parteneriat până la data de 3 iulie 2017, în vederea implementării programului. 


Întrucât numărul de oferte depuse de instituțiile de credit este mic și luând în considerare impactul deosebit al programului asupra mediului de afaceri, Ilan Laufer, noul ministru pentru mediul de afaceri, a decis să prelungească termenul de depunere a ofertelor până vineri, 7 iulie. 


Colaborarea la Programul Start - up Nation este un adevărat examen pentru sistemul bancar românesc. Rezultatele lui vor demonstra dacă băncile comerciale doresc sau nu să se implice în susținerea economiei naționale. 


Întorcându-ne în timp, trebuie evidențiat faptul că au fost și vremuri când băncile erau aproape de economia reală. În intervalul 2000 - 2008, creditul a fost motorul creșterii economice. Împrumuturile susțineau investițiile, activitatea curentă a firmelor, exporturile, dar și consumul. Banii circulau și se înmulțeau cu viteză, iar băncile se luptau să dobândească cote mai mari de piață, deschizând noi unități și oferind facilități mai multe decât concurența. Agenții economici aveau încredere în creditare, în sistemul bancar, iar acesta le jura "iubire veșnică". 


"Dragostea" a durat până la prima criză serioasă cu care s-a confruntat economia post-decembristă și, în 2009, motorul creditării s-a blocat. Deși din 2013 s-a reluat creșterea economică, repornirea lui se prelungește peste măsură de mult. 


Studiile în ultimii ani, efectuate de diferite entități, printre care Banca Națională a României și Camera de Comerț și Industrie a României, indică existența unui "divorț" între bănci și agenții economici. Marea majoritate a firmelor, în special a IMM-urilor, nu apelează la creditele bancare, preferând să se descurce cu resursele proprii (reinvestirea profitului sau vânzarea de active). 


Rezultatele studiilor ar fi trebuit să dea de gândit instituțiilor financiare. Ele demonstrează că mediul de afaceri reușește să găsească soluții și să se descurce fără sprijinul băncilor comerciale. De altfel, există destule alternative de finanțare a societăților comerciale: emiterea de acțiuni pe piața de capital, creditul furnizor și sistemul de plată în avans de către clienți, fondurile europene pentru proiectele de dezvoltare, investiții și inovare, precum și programele cu finanțare guvernamentală.


Băncile demonstrează, în continuare, că nu sunt atente la schimbările din comportamentul și atitudinea agenților economici, pentru a veni rapid în întâmpinarea nevoilor acestora.


Pentru bancheri, principalul client rămâne populația. Volumul împrumuturilor acordate acesteia a ajuns la 51,04% din totalul creditării, în schimb, creditarea persoanelor juridice a coborât la 46,41% din total.


De ce este preferată populația? Explicația este cât se poate de simplă: riscul este mai mic, iar băncile nu sunt capabile și nu vor să își asume riscuri (chiar dacă percep de la toți clienții comisioane de analiză și risc). Pentru ele, pensia, salariul și locuința sunt garanțiile cele mai solide. Un apartament, o casă, un teren sunt mai ușor de vândut, decât utilajele, mașinile, liniile de fabricație și halele de producție ale unui agent economic. Vremea când un plan de afaceri solid era cea mai bună garanție pentru bancheri a apus de mult și nu se știe dacă se va mai reîntoarce vreodată.


Datele prezentate de Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, la conferința "Finanțarea investițiilor. De ce este scăzută creditarea pentru firme?", care a avut loc pe data de 5 iulie 2017, confirmă cele afirmate mai sus. Sistemul bancar dispune de un mare potențial de creditare a economiei, pe care nu îl valorifică. Diferența cea mai mare între potențial și creditarea efectivă se regăsește în industrie. Băncile au adoptat modelul de business orientat spre populație, doar o treime din personalul de creditare lucrând pentru firme, iar pregătirea acestuia trebuie îmbunătățită.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4172 secunde