Avertismentul dur al FMI: "România trebuie să mute cheltuielile dinspre salarii și pensii spre investiții"

155
Avertismentul dur al FMI:

Articole recomandate

Fondul Monetar Internațional (FMI) avertizează România că trebuie să ia măsuri de calitatea, precum mutarea cheltuielilor dinspre salarii și pensii către investiții, avertizând că noua lege a pensiilor ar putea submina sustenabilitatea fiscală.


Potrivit FMI, creșterea economică din România a fost puternică în 2018, reflectând o politică fiscală prociclică și creșteri rapide de salarii. Rata șomajului a atins niveluri minime record, iar sectorul financiar este stabil. Deficitul fiscal și de cont curent s-au lărgit în ultimii ani, la 2,8% și 4,5% din produsul intern brut, în 2018. Deși ținta de inflație a Băncii Naționale a României (BNR) a fost atinsă în 2018, inflația se intensifică, depășind ținta încă din februarie 2019. Agenda de reforme structurale rămâne blocată, iar creșterea investițiilor a încetinit activitatea economică mai largă, subliniază FMI, potrivit adevarul.ro.

Instituția precizează că creșterea în 2019 se va menține peste potențial, la 4%, condusă de stimulente fiscale continue și o creștere puternică a salariilor și va fi însoțită de lărgirea în continuare a deficitelor de cont curent și fiscal. Este de așteptat ca inflația în 2019 să rămână peste ținta BNR. Se estimează că creșterea va fi moderată, de 3% pe termen mediu, deoarece efectele tranzitorii ale stimulilor fiscali se estompează. Lipsa de progrese în ceea ce privește reformele structurale și investițiile reduse vor restricționa creșterea potențială pe termen mediu.

Întrucât dezechilibrele macroeconomice devin din ce în ce mai evidente, erodând tampoanele și subminând capacitatea României de a rezista la șocuri adverse, există riscul ca convergența veniturilor cu UE să sufere un regres, mai subliniază FMI.

Potrivit instituției, riscul intern cheie este o creștere a vulnerabilității cauzate de șocurile politice, inclusiv stimulente fiscale suplimentare sau regres al reformelor structurale. Pe plan extern, riscul cheie provine dintr-o încetinire externă mai accentuată decât era de așteptat, ceea ce ar lărgi deficitul de cont curent, mărind presiunile privind finanțarea. Deși datoria publică moderată și rezervele din România pot oferi o amortizare temporară, aceste tampoane se pot dovedi insuficiente în cadrul unui eveniment advers.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3417 secunde