Avertismentul Consiliului Fiscal: Este un moment neprielnic pentru creșterea pensiilor

80
Avertismentul Consiliului Fiscal: Este un moment neprielnic pentru creșterea pensiilor - teancbani-1587904118.jpg

Articole recomandate

Guvernanții sunt prea optimiști când vine vorba de banii publici. Este semnalul de alarmă pe care-l trage Consiliul Fiscal. Produsul Intern Brut se va duce mult în jos, iar deficitul bugetar ar putea chiar să ajungă la zece procente din PIB, informează digi24.ro.


Consiliul Fiscal avansează două scenarii, unul cu o scădere economică de 4-6% și unul cu o contracție cuprinsă între 8 și 9%.


Și deficitul asumat prin rectificare, de 6,7% din PIB, este calificat drept unul puțin realist. În scenariu cel mai negativ el poate ajunge la 10,4% din PIB.


Veniturile bugetare vor fi mai reduse cu cel puțin 7-14 miliarde de lei față cele prognozate în proiectul de rectificare, spun cei de la Consiliul Fiscal. Este evident că în perioada următoare statul român va cheltui mai mult decât va încasa, iar dacă Guvernul va decide majorarea pensiilor de la 1 septembrie și eventual dublarea alocațiilor, deficitul va fi și mai mare.


Iar pentru a putea suporta aceste cheltuieli, Executivul va fi nevoit să se împrumute. Iar împrumuturile vor fi de folos pe moment, dar vor îngreuna situația economică pe viitor.


Membrii Consiliului estimează totodată că în lipsa unor măsuri de corecție, datoria publică a României ar ajunge la 62,3% din PIB în 2025, și la circa 91,2% din PIB în 2030, asta fără a lua în calcul efectele fiscal-bugetare ale pandemiei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7913 secunde