Autoritatea de concurență a declanșat o nouă investigație pe piața medicamentelor

170
Autoritatea de concurență a declanșat o nouă investigație pe piața medicamentelor - fondautoritateadeconcurentaadecl-1638991643.jpg

Articole de la același autor

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație ce vizează un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. KG, Viena, pe piața românească a comercializării medicamentelor anticoagulante orale directe și a celor destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive.

Autoritatea de concurență deține indicii că Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. a implementat unele strategii de marketing ce vizau ca, prin interacțiuni cu profesioniștii din domeniul sănătății, să influențeze prescrierea în favoarea medicamentului său, Pradaxa, din aria anticoagulantelor orale directe. În acest fel, s-au limitat dezvoltarea pieței și accesul pacienților la alte medicamente din această gamă.

De asemenea, Consiliul Concurenței deține indicii că Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. a împiedicat intrarea pe piață a medicamentului generic al Spiriva, implementând o strategie de transfer a pacienților către Spiolto Respimat, produs inovativ având aceleași indicații terapeutice.

Atât Spiriva, cât și Spiolto Respimat sunt medicamente destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive, afecțiune din aria sistemului respirator.

Medicamentul inovativ este un medicament nou, care este protejat de brevet când este lansat pe piață. Medicamentul generic conține aceeași substanță activă, în aceeași cantitate ca și medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.

În acest context, Consiliul Concurenței a efectuat o inspecție inopinată la sediul sucursalei companiei investigate din România. Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare a Consiliului Concurenței în ceea ce privește existența unei încălcări a Legii concurenței. Documentele ridicate se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice. Inspecția inopinată a fost autorizată de Curtea de Apel București, fiind justificată de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilei practici

anticoncurențiale analizate.

În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, compania implicată riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, compania care cooperează cu autoritatea de concurență, în cadrul programului de clemență, poate obține imunitate la amendă sau o reducere substanțială a amenzii.


Autoritatea de concurență a atras atenția de mai multe ori (în urma derulării unor analize pe piața farmaceutică) asupra faptului că gradul de penetrare al medicamentelor generice (mai ieftine) este redus față de celelalte state ale Uniunii Europene, deși acestea sunt cu cel puțin 35% mai ieftine decât variantele lor inovative.

Consiliul Concurenței a aplicat mai multe amenzi companiilor din sectorul farmaceutic. Astfel, compania GlaxoSmithKline (GSK) SRL a fost amendată cu 11,9 milioane lei pentru nerespectarea unora dintre angajamentele pe care și le-a asumat în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă.

Practic, GSK era obligată sa furnizeze medicamentele Avodart și Seretide pe piața din România timp de doi ani, în cantități care să acopere cererea pacienților, determinată pe baza datelor furnizate de surse independente, dar prin acțiunile sale, compania a determinat scoaterea acestor produse din lista de medicamente compensate a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

De asemenea, compania Roche România SRL a fost sancționată cu amenzi în valoare totală de 59.967.944 lei (12.857.897 euro) pentru abuz de poziție dominantă pe piața unor produse oncologice din România. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5019 secunde