ATENȚIE LA ȚEPE / La ce trebuie să fie atenți constănțenii când cumpără un apartament

2952
2
ATENȚIE LA ȚEPE / La ce trebuie să fie atenți constănțenii când cumpără un apartament - lucratorizolatieblocuri5-1338815285.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii au început să fie mai atenți atunci când cumpără un apartament, însă de cele mai multe ori nu suficient. Agenții imobiliari spun că deși perioada în care se vindea orice a trecut de mult, totuși și acum cei care se mai înhamă la cumpărarea unei locuințe nu știu prea bine ce dă de fapt valoarea acesteia. Mulți se limitează doar la aspect și eventual la o sumară inspecție a instalațiilor, făcută și aceasta de puține ori de un specialist.

Iată ce sfaturi dă un arhitect constănțenilor în căutarea unui apartament. "În cazul blocurilor de locuințe vechi, care sunt marea masă a vânzărilor - cumpărărilor, conform normelor de astăzi trebuie să aibă auditul energetic, adică să fie izolat, așa spune legea. În al doilea rând, cumpărătorul trebuie să vadă instalațiile, vechimea, câte cutremure a avut, în ce perioadă. Una este să cumpere o clădire din ‘60 făcută, unde sunt mari probleme din punct de vedere al construcției, și alta este să iei o construcție făcută după ’77, când normele de rezistență sunt altele, sunt reactualizate și făcute pen-tru cutremure de 7,5 în Constanța, pe scara Richter", a precizat arhitectul Alexandru Bălan, președintele Filialei Teritoriale Dobrogea a Ordinului Arhitecților din România.

Potrivit acestuia, și estetica clădirii ar trebui să cântărească mult atât în alegerea cumpărătorului, cât și în prețul vânzătorului, precum și vecinii, orientarea. "Unele apartamente sunt orientate spre nord, nord-vest ușor. Nu fac banii ceruți pentru că proprietarul consumă mai mult. Și ultimul nivel consumă mult mai mult termic. Sigur, nu ia nimeni în considerare aceste lucruri, dar așa ar trebui gândit", a mai subliniat Alexandru Bălan.

Apartamentele vechi, preț minim de la începutul crizei

Poate și pentru că pretențiile cumpărătorilor au crescut, pe lângă faptul că se obțin tot mai greu credite, apartamentele scoase la vânzare în Constanța continuă să se ieftinească. În luna mai, prețul mediu cerut pentru unitățile din piața de aici a înregistrat o scădere de 0,5%. Indicele imobiliare.ro calculat la nivelul orașului a ajuns, astfel, la 906 euro/mp util.

Prețul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanța a înregistrat o scădere de 1% în luna mai, atingând valoarea de 899 euro/mp util, cu 4,6% mai mică decât în urmă cu 12 luni, o nouă valoare minimă de la începutul crizei. În aceste ultime treizeci de zile, unitățile cu trei camere s-au ieftinit cu 0,8%. Totuși, în aceeași perioadă, garsonierele s-au scumpit pentru a doua lună consecutiv, de această dată cu 2%, pe când prețul apartamentelor cu două camere a înregistrat o scădere de 2%, arată analiza imobiliare.ro.

În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare diferență de preț se înregistrează în cazul unităților vechi cu două camere, care sunt cu 4,6% mai ieftine în prezent.

În ceea ce privește evoluția prețului mediu cerut pentru apartamentele noi, acesta a crescut, de la 924 euro/mp util până la 933 euro/mp util. 

Comentează știrea

Fonduri UE
5 iunie 2012
Fonduri UE

Acum e momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

Vasile
5 iunie 2012
imobiliare

Domnule autor, sunt convins ca dl. Balan a spus ceva, dar ai scris altceva....din iunie anul curent este obligatoriu certficatul energetic....un abuz, in opinia mea, dar nu conteaza.....nu este musai sa fie blocul izolat, anvelopat, cum vrei sa ii spui,daca este asa, are o clasa energetica in plus.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9975 secunde