ANSVSA demarează campania de vaccinare antirabică la vulpi

251
ANSVSA demarează campania de vaccinare antirabică la vulpi - vulpi1353929082-1369923152.jpg

Articole de la același autor

În perioada  iunie - iulie 2013, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin structurile sale specializate de la nivel central și teritorial, desfășoară campania de vaccinare antirabică la vulpi pe teritoriul României. Acțiunea se înscrie în Programul strategic privind supravegherea, controlul și eradicarea turbării la vulpe în România.




Programul de supraveghere, control și eradicare a rabiei pentru anul 2013 a fost aprobat de către Comisia Europeană, care alocă pentru cofinanțare României suma de 6.000.000 euro, suma necesară vaccinării întregului teritoriu. Rambursarea din partea Comisiei Europene va fi de 75% din suma cheltuită de România pentru implementarea vaccinării antirabice pe teritoriul țării.
În cadrul campaniei se va distribui un număr 4.488.735 de doze de vaccin antirabic, sub formă de momeli vaccinale pentru vulpi, pe o suprafață de 221.474 kilometri pătrați.


Cel mai mare număr de momeli, de 4.430.000 de doze, vor fi distribuite cu ajutorul avioanelor, restul de 58.735 de momeli fiind destinate distribuirii manuale. Administrarea aeriană a vaccinului presupune distribuirea a 20 de momeli vaccinale/kilometru pătrat, din avion, respectându-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire și rutele de zbor stabilite de către specialiști, explică reprezentanții ANSVSA.


Administrarea manuală a momelilor vaccinale se realizează de către reprezentanții fondurilor de vânătoare împreună cu medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA județene, prin amplasarea de momeli vaccinale la vizuină. Aplicarea manuală a momelilor vaccinale la vizuină se face în jurul localităților, a lacurilor și a drumurilor publice. "Este interzisă distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, în apă, pe drumuri publice sau în apropierea spațiilor locuite din cadrul zonelor vizate", atrag atenția reprezentanții ANSVSA. 


De asemenea, în aceeași perioadă și în aceleași zone se va efectua campania de avertizare a populației prin distribuirea și afișarea de materiale informative (afișe informare, avertizare si materiale informative cronologice), pentru preîntâmpinarea unor eventuale evenimente nedorite. La minim 45 de zile după finalizarea acestei campanii, va fi efectuată vânătoarea de vulpi, pentru a se face evaluarea eficienței vaccinării.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3196 secunde