ANCONAV cere respectarea dreptului la muncă al persoanelor care au împlinit 70 de ani

1155
ANCONAV cere respectarea dreptului la muncă al persoanelor care au împlinit 70 de ani - anconavcererespectareadreptuluil-1616182212.jpg

Articole de la același autor

Asociația Constructorilor Navali din Romania a reacționat la apariția proiectului Legii privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare.


 Printr-o scrisoare semnată de președintele Florin-Marian Spătaru și directorul executiv Gelu Stan, organizația le-a transmis primului ministru și ministrului muncii următorul mesaj: „Asociația Constructorilor Navali din Romania (ANCONAV) reprezintă interesele șantierelor navale și ale producătorilor, distribuitorilor de echipamente și materii prime din România, atât pe plan național, cât și internațional. Membră a asociației europene SEA Europe (European Ships and Maritime Equipment Association), ANCONAV înglobează 50 de membri din diverse zone ale sectorului de profil, companii performante ce contribuie la păstrarea renumelui industriei românești în Europa și în lume.

La nivel național, șantierele navale au un impact major asupra economiei, industria construcțiilor de nave asigurând locuri de muncă pentru aproximativ 27.320 de angajați (din care 1.373 cu vârsta egala sau peste 70 de ani), iar cifra de afaceri realizată de șantierele navale reprezintă 1,35 % din produsul intern brut. La nivel european România este între primele cinci mari țări europene producătoare de nave, având de asemenea un număr semnificativ de personal implicat în această industrie.

Membrii ANCONAV (și nu numai ei la nivel național) se confruntă astăzi cu o criză acută de lucrători calificați în numeroase domenii, din cauza declinului sistemului de învățământ, a migrației interne și externe, a declinului demografic. Sectorul privat are nevoie de profesioniști, de lucrători cu experiență și de aceea apelează tot mai mult la cei ce au ieșit la pensie, unii dintre ei continuându-și activitatea și după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Referitor la proiectul de publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministrului Muncii și Protecției Sociale vă comunicăm că ANCONAV nu este de acord cu soluția legislativă propusă deoarece aduce atingere unor drepturi fundamentale, respectiv dreptului la muncă și dreptului la pensie, fapt ce vizează și situația pensionarilor cu vârsta egală sau mai mare de 70, care își desfășoară activitatea în sectorul privat.

Concret articolul 1 precizează: iar prin articolul 5-(1): .

Practic prin cele doua articole se încalcă articolul 41(1) din Constituția României, care prevede că: sau altfel spus, dreptul la muncă nu poate fi limitat prin lege, în funcție de vârstă, or prin proiectul de act normativ propus, cetățenilor li se ia dreptul la muncă odată cu împlinirea vârstei de 70 de ani.

Pe de altă parte, în rândul întreprinzătorilor privați sunt numeroase persoane cu vârste trecute de 70 de ani, asociați, acționari, administratori, manageri, unii dintre ei fiind angajați în propriile firme.

Prin prevederile articolelor 1,5(1), 14(1)-(3), 14(2)-(2) și 14(3)-(2) din proiectul de lege aflat în dezbatere, acestor cetățeni ai României li se interzice să mai muncească după vârsta limită de 70 de ani, respectiv să câștige un salariu în sectorul privat sau chiar în propria lor firmă, lucru ce contravine și articolului 16 din Constituție respectiv:

<(1) Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. (2) Nimeni nu este mai presus de lege.>

În speranța că veți da curs cererii noastre legate de nelimitarea dreptului la muncă în sectorul privat a persoanelor cu vârsta egală sau mai mare de 70 de ani, vă asigurăm de întreaga noastră considerație.”



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4558 secunde