ANAF va respecta principiul bunei credințe a contribuabililor

Joi, 02 Februarie 2017, 11:04
459
Bogdan - Nicolae Stan, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, împreună cu specialiștii instituției, a cerut tuturor structurilor subordonate, responsabile cu aplicarea procedurii privind înregistrarea în scopuri de taxă pe valoare adaugată, respectarea principiului bunei credințe, cu privire la analiza tuturor solicitărilor de înregistrare în scop de TVA. Totodată, ANAF pretinde buna credința și din partea contribuabililor. 


Președintele ANAF a subliniat că în cazul clarificării situației unei cereri, vor fi solicitate numai documentele strict necesare, generate de informațiile și datele subsecvente cererii. Mai precis, organul fiscal nu va mai pretinde planuri de afaceri și alte date nerelevante. Organele fiscale vor aplica în mod unitar această procedură, insistându-se asupra schimbului de bune practici, iar periodic, vor fi realizate analize cu privire la modul de derulare și implementare a procedurii. În cazul în care se vor constata vicii de procedură, se vor dispune reglajele necesare. 


"Necesitatea menținerii procedurii rezidă din prevederile Codului Fiscal precum și din nivelul încă ridicat al evaziunii fiscale. Din analizele noastre a rezultat faptul că, deși numărul firmelor înregistrate în scop de TVA a scăzut în anul 2016 comparativ cu 2015, se constată o creștere a bazei aferente TVA colectat. Această situație creează premisele unui mediu concurențial sănătos, în care numărul firmelor care au comportament de tip fantomă s-a diminuat în mod considerabil, iar efectul se resimte în piața tranzacțiilor. 


Există practici identificate de ANAF, în care un deținător al unui cod de TVA derulează operațiuni comerciale, într-un termen foarte scurt, fără a declara și plăti taxa pe valoare adaugată sau achiziționează cu taxare inversă produse din statele membre ale Uniunii Europene și vinde la un preț sub-evaluat, distorsionând, astfel, mediul concurențial", a declarat șeful ANAF. Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2131 secunde