ANAF promite să-și schimbe năravul în relația cu plătitorii de taxe și impozite

472
ANAF promite să-și schimbe năravul în relația cu plătitorii de taxe și impozite - anafprintpromitesasischimbenarav-1562544274.jpg

Articole de la același autor

Vreme de aproape 30 de ani, Fiscului nu i-a păsat de problemele agenților economici. Le-a făcut viața grea, obligându-i să depună munți de declarații fiscale tot mai complicate și în mare măsură inutile. I-a hăituit cu controalele nu doar pe evazioniști, dar și pe bunii platnici, căutându-le nodul din papură și negrul de sub unghie. Le-a întors spatele când contestau abuzurile, făcându-i să își caute dreptatea în Justiție. Iar pentru o datorie reală sau imaginară, le-a blocat toate conturile și întreaga activitate, împingându-i spre faliment. 
Acum, Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță o schimbare radicală de atitudine și comportament în raport cu agenții economici, cu economia reală. Anunțul a fost făcut la Constanța, în cadrul întâlnirii cu conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, găzduită de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură. 
Față în față cu reprezentanții mediului de afaceri constănțean s-au aflat Mirela Călugăreanu - noul președinte a ANAF, Daniel Tudor - vicepreședinte ANAF (coordonatorul Inspecției Fiscale și al Direcției Generale Antifraudă Fiscală) și Lilian Onescu - secretar general al ANAF și Mihai Daraban - președintele Camerei de Industrie și Comerț a României. 


Schimbarea la față a Fiscului
 "Am venit la Constanța pentru că ne dorim o relație corectă și transparentă cu agenții economici - a declarat Mirela Călugăreanu, în deschiderea reuniunii. Este momentul ca lucrurile să se întâmple altfel din punctul de vedere al ANAF, întrucât conformarea voluntară nu se poate realiza decât prin măsuri de simplificare și printr-o relație sinceră între ANAF și contribuabili. La începutul lunii iunie, Ministerul Finanțelor Publice și ANAF au construit un plan de măsuri care vizează, pe de o parte, eficientizarea colectării veniturilor, o colectare corectă, precum și transformarea ANAF într-o instituție eficientă și transparentă, într-un partener serios al mediului de afaceri. Principalele obiective pe care ni le-am propus sunt simplificarea declarării obligațiilor fiscale (lucrăm la simplificarea formularelor, la reducerea numărului lor), dar și sprijinirea conformării la plata obligațiilor fiscale. 
În România avem două categorii mari de contribuabili: cei mai mulți sunt cei care doresc să se conformeze și care trebuie sprijiniți, iar pentru cei care nu doresc să se conformeze cu siguranță că avem suficiente măsuri pe care le vom aplica. Dorim măsuri de prevenire și combatere a evaziunii fiscale și un tratament fiscal diferențiat aplicat contribuabililor, în funcție de riscul pe care îl prezintă în relația cu Fiscul. 
Nu mai dorim să mergem pe calea inspecțiilor fiscale care vă creează probleme și dumneavoastră și nouă, dorim să aplicăm o gradualitate a măsurilor în funcție de profilul de risc al contribuabilului. În măsura în care vedem că există o subdimensionare a declarării veniturilor, dorim să notificăm contribuabilul, să intrăm în dialog, să vedem dacă lucrurile stau așa sau nu. Asta înseamnă mediere, consiliere, pentru a ajunge la un numitor comun. Numai în măsura în care după acești pași nu suntem convinși în privința veniturilor declarate la bugetul general consolidat, vom interveni prin inspecții fiscale sau controale punctuale pentru a clarifica aceste aspecte. 


În afara procedurilor de flexibilizare a eșalonărilor la plată există un proiect de act normativ, care înseamnă un plan de restructurare menit să-i ajute pe contribuabilii care au fost în imposibilitatea să achite integral și la termen obligațiile fiscale. 
În paralel cu acest proiect de act normativ ne-am gândit la un sistem de facilități pentru bunii plătitori. Analizăm împreună cu ministerul posibilitatea acordării unor bonusuri, Pe de altă parte, așa cum există o listă neagră a firmelor care nu își achită obligațiile, vrem să creăm și o listă albă, să-i punem și pe cei mai buni plătitori pe site. 


Au fost multe probleme cu poprirea conturilor bancare. Avem gata și procedura, și aplicația informatică, astfel ca poprirea să se facă în timp real, electronic, astfel încât să nu se mai tragă bani din toate conturile contribuabilului. După ce agentul economic primește somația, va avea posibilitatea să vină la mediere și nu i se mai blochează imediat contul. 


Am început să facem progrese pe linia informatizării. Dezvoltăm spațiul privat virtual și vom revizui principiile pe care funcționează Direcția Antifraudă Fiscală și Inspecția Fiscală. Nu mergem pe coerciție, ci pe prevenție. Trebuie să lămurim noi aspectele din interiorul instituției astfel încât dumneavoastră să vă puteți conforma. 


În baza modificării Codului de procedură fiscală la începutul acestui an, s-a reglementat medierea. Nimeni nu va mai avea contul poprit, dacă în momentul în care expiră termenul de plată solicită medierea. 
Acesta este un început. Vrem să continuăm discuțiile cum mediul de afaceri, vrem să simțim economia, să simțim pulsul, să ne facem treaba corect și să nu mai punem bariere administrative între noi și dumneavoastră!"


De la coerciție la prevenție
La rândul său, Daniel Tudor a spus: "Pornind de la premisa unui dialog între ANAF și mediul de afaceri, încercăm să reașezăm principiile pe baza căruia funcționează structurile cu atribuții de control din ANAF. Din analiza noastră rezultă că se suprapun cele trei structuri cu atribuții de control în exercitarea acțiunilor lor. Practic vrem să reducem presiunea de pe umerii dumneavoastră. Vom concentra activitatea asupra analizei și documentării, vom dezvolta partea de control documentar și vom încerca să reducem pe cât posibil intervenția fizică, în teren. Pentru perioada de sezon estival, pregătim două tipuri de acțiuni cu rol de prevenție și vom avea intervenții fizice doar acolo unde vom observa abateri semnificative de la media indicatorilor înregistrați."


Reuniunea a continuat cu prezentarea a două pachete de măsuri pentru restructurarea financiară și îmbunătățirea administrării fiscale. În final, reprezentanții mediului de afaceri au expus toate necazurile pe care le întâmpină din partea Fiscului și au făcut mai multe propuneri. 


Stimați cititori, eu sper ca noua conducere a ANAF să treacă rapid de la declararea bunelor intenții la fapte. Personal m-am cam săturat de promisiunile neonorate ale celor ce s-au perindat la cârma Ministerul Finanțelor Publice și ANAF, care au tot reformat Fiscul până l-au transformat într-o pacoste pentru mediul de afaceri. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6301 secunde