Amenzi de 22.317.212 de lei pentru șapte companii din pilotajul și remocajul maritim

1687
4
Amenzi de 22.317.212 de lei pentru șapte companii din pilotajul și remocajul maritim - amenzi-1473088285.jpg

Articole de la același autor

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 22.317.212 lei (4.959.380 euro) șapte companii active pe piețele serviciilor de pilotaj și remorcaj de manevră a navelor maritime. Este vorba de Canal Sea Services SRL, Black Sea Pilots SRL, Maritime Pilot SRL, Black Sea Services SRL, Compania de Remorcare Maritimă Coremar SA, Logistic Remo Services SRL și Compania Națională "Administrația Porturilor Maritime" SA Constanța (CNAPM).

Potrivit comunicatului dat publicității, sancțiunile au fost aplicate în cadrul investigației declanșate, în luna noiembrie 2012, pe piața serviciilor de pilotaj și remorcaj de manevră a navelor maritime în porturile ce se află în administrarea CNAPM.

În urma investigației, Consiliul Concurenței a constatat existența mai multor fapte anticoncurențiale (înțelegeri și abuz de poziție dominantă) care au eliminat concurența în porturile Constanța, Midia și Mangalia, ceea ce a condus la blocarea intrării pe piață a altor operatori și, implicit, la reducerea atractivității acestor servicii pentru potențialii investitori.

Serviciile de pilotaj în porturile administrate de CNAPM sunt asigurate de aceasta prin încheierea unor contracte de prestări servicii cu operatori privați. Pentru a încheia aceste contracte, companiile trebuie să îndeplinească anumite criterii privind numărul de piloți și pilotine (ambarcațiunile care însoțesc navele mari la intrarea și la ieșirea din port sau care servesc la transportul piloților spre bordul navei). Astfel, în anul 2012 CNAPM a încheiat contracte cu trei operatori independen i: Canal Sea Services, Black Sea Pilots și Maritime Pilot.

Cei trei operatori s-au înțeles să excludă orice formă de concurență atât din partea altor companii, cât și între ei. Practic, s-au înțeles să-și coordoneze activitatea prin intermediul unui pilot șef și să folosească în comun pilotinele. Mai mult, exista o clauză de penalizare care prevedea ca operatorul care iese din înțelegere să plătească 5 milioane euro.

Această practică a condus la creșterea tarifelor pentru serviciile de pilotaj, aspect menționat, de altfel, și de raportul privind Impactul reglementărilor în vigoare asupra mediului concurențial, realizat de OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), publicat în iunie 2016. Documentul arată că tarifele pentru serviciile de pilotaj percepute în porturile maritime din România sunt de două sau trei ori mai mari decât cele percepute în alte porturi UE, care gestionează un volum total de bunuri comparabil (greutate brută), cum ar fi Barcelona, Valencia, Genova și Koper.

Ca urmare, cele trei companii au fost amendate cu 2.371.346 lei, astfel:

1. Canal Sea Services SRL – 1.567.117 lei (347.804 euro);

2. Black Sea Pilots SRL – 406.158 lei (90.257 euro);

3. Maritime Pilot SRL – 398.071 lei (88.460 euro).

Serviciile de remorcaj sunt asigurate de CNAPM în același mod, prin încheierea de contracte cu operatorii privați care îndeplinesc criteriile privind numărul de remorchere și structura acestora.

Pentru servicii de remorcaj, CNAPM a încheiat un contract cu Logistic Remo Services, companie înființată în acest scop de trei operatori: Canal Sea Services, Black Sea Services și Coremar.

În acest fel, cei trei s-au asigurat că vor fi singurii care vor furniza servicii de remorcaj (niciun alt operator nu putea îndeplini singur criteriile impuse de CNAPM, ci numai prin asociere cu unul dintre cei trei). Prin în ^(‘^elegerea încheiată, Canal Sea Services, Black Sea Services și Coremar s-au asigurat însă că niciunul dintre ei nu va ieși din asociere, în caz contrar fiind obligat să plătească despăgubiri de 10.000.000 euro către celelalte două.

Ca urmare, autoritatea de concurență a sancționat cele patru companii cu 8.025.480 lei, astfel:

1. Canal Sea Services SRL – 1.942.904 lei (431.757 euro);

2. Black Sea Services SRL – 1.175.543 lei (261.232 euro);

3. Compania de Remorcare Maritimă Coremar SA  ^(‘^ 1.336.665 lei (297.037 euro);

4. Logistic Remo Services SRL – 3.570.368 lei (793.415 euro).

Cu toate că serviciile de pilotaj au fost încredințate de CNAPM unor operatori privați care le furnizează mai departe beneficiarilor conform unui grafic de lucru (pe rând, fiecare câte trei zile consecutiv), CNAPM facturează aceste servicii, deși nu prestează în mod direct nicio activitate.

Din sumele încasate, CNAPM își reține 25%, împărțind restul în mod egal operatorilor, indiferent de numărul de manevre executate de fiecare.

Prin acest comportament, practic a fost eliminată orice formă de concurență între companiile care executau servicii de pilotaj, dezavantajând în mod direct beneficiarii acestor servicii.

Ca urmare, Consiliul Concurenței a sancționat Compania Națională "Administrația Porturilor Maritime" SA Constanța cu amendă în valoare de 11.922.385 lei (2.649.419 euro) pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor de pilotaj maritim.

În ceea ce privește serviciile de remorcaj, autoritatea portuară, CNAPM, a impus condiții mai restrictive decât cele prevăzute de lege pentru obținerea autorizației. De exemplu, numărul minim de remorchere stabilit de către CNAPM este mai mare decât numărul minim impus prin lege. În acest mod, autoritatea portuară a restric ^(‘^ionat concurența, creând barieră la intrarea pe piața serviciilor de remorcaj.

Pentru a evita apariția unor astfel de situații, Consiliul Concurenței susține recomandarea OECD privind înființarea unui reglementator independent în domeniu, care să stabilească condițiile de acces pe piața serviciilor portuare și să asigure transparența financiară a porturilor, se arată în comunicat. 

Comentează știrea

APMC
6 septembrie 2016
He, he!

V-a luat cam mult, Domnilor: numai 4 ani 2012-2016! Daca i-ati fi ascultat pe Agenti / Operatori portuari, ati fi luat masura asta de acum 4 ani! Si acum, ce se-ntampla? Se revine la modelul de piata libera, concurentiala? Iese APMC-ul din schema (ca oricum nu face nimic, daca se-ntampla vreun eveniment legat de serviciul de pilotaj sau cel de remorcaj, te trimite direct la Subcontractor, in ciuda faptului ca Armatorul/Agentul plateste serviciul respectiv direct la APMC!), se dizolva Logistic Remo Services, aceasta struto-camila menita sa treaca de Caietul de sarcini avizat de APMC in vara lu' 2012?

agentii
6 septembrie 2016
pilotaj

Domnilior AGENTI 'cinstiti" de ce nu spuneti cat luati spaga de la piloti,voi ridicati preturile la pilotaj

he , he !!!!!
6 septembrie 2016
greva

Domnilor agenti, sa vedem voua cat timp va va lua sa realizati ca daca o punem de-o greva nimic nu mai iese din port si, cu atat mai mult , nici nu mai intra in portul Constanta. Implicit si in buzunarele voastre!!!! Sa-l vedem pe porcul de idu atunci. ... Ca pana nu crapa mizeria asta comunisto-securista portul asta nu va avea liniste. Cu guritza aia spurcata si rahat a lui recunostea mai ieri ca in 4 ani de cand functioneaza in acest format activitatea susmentionata el , si ca actionar la Coremar, dar si ca principal beneficiar al spagilor date firmelor de piloj pe principiul "mie cat imi dai ca tu ca firma de pilotaj sa faci manevra" , el a pierdut peste 10 mil de euro. Ia zi idule e adevarat? Sau poate e mai mult ca mai putin chiar nu are cum sa fie. Pretul unei manevre de pilotaj este neschimbat de cand s-a facut asocierea identic cu cel de dinainte din "epoca idu" cand cerea peste 50% din tariful de pilotaj drept spaga. Firma de pilotaj in schimb mai avea de platit restul....motorina, salarii, taxe si impozite. Din CE ? Plus ca era o debandada de nedescris. Te intelegeai pt 50 % te pregateai de manevra, si, in ultima clipa , cand sa pui piciorul pe scara navei , te trezeai cu "concurenta" care oferea pe loc 51% si urca in locul tau. Nu mai conta experienta. Spaga decidea. Acum, daca tot ne-am strans toti sub o umbrela care ne-a aparat de dejectille lui idu, poate o punem si de-o greva. Asta ca sa stiti pana unde vi se intinde plapuma.

pilotaj / remorcaj
7 septembrie 2016
Greva, spagi?

Pai, de ce nu mergeti sa DNA, Domnilor Cinstiti? V-a bagat Idu mana in buzunar? Nooo, va dadeati in cap unul altuia si licitati peste concurenta! Nu va mai plangeti, voi erati cu propunerile nu Agentii etc! Referitor la greva, mai usor cu ideile astea de retarzi, voi raspundeti in fata APMC-ului nu in fata Armatorilor!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2895 secunde