Ambasadorul Marii Britanii și Mihai Daraban au discutat despre Brexit

244

Articole de la același autor

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a primit marți, 27 iunie, la sediul CCIR Business Center, vizita de lucru a ambasadorului Marii Britanii în România, Paul Brummell, se arată într-un comunicat de presă.
Recent, CCIR a publicat un document de informare privind Brexit-ul, factor ce a determinat inițiativa ambasadorului de a întreprinde această întâlnire de lucru, Paul Brummell fiind la prima vizită oficială la sediul CCIR.


Ambasadorul și-a exprimat speranța ca poziția mediului de afaceri, așa cum este ea exprimată în documentul CCIR, să fie ascultată la toate nivelurile guvernamentale. El a precizat că Brexit-ul reprezintă un factor deosebit de important pentru relațiile comerciale dintre cele două state. De asemenea, România are un interes deosebit privind aceste negocieri, datorită numărului ridicat de cetățeni români care locuiesc în Regatul Unit.


Mihai Daraban apreciază că prezența companiilor britanice în România este un lucru bun și consideră că acestea sunt cei mai buni ambasadori pentru mediul de afaceri. Președintele CCIR a invitat ambasada britanică să organizeze un pavilion britanic la unul dintre târgurile Romexpo, pentru a pune în contact companiile românești și britanice interesate de parteneriate, inclusiv pe terțe piețe. CCIR speră ca prin intermediul bunelor relații comerciale cu Marea Britanie să se deschidă oportunități de afaceri pentru companiile românești în spațiul Commonwealth-ului britanic.


Ambasadorul britanic speră că din negocierile pentru Brexit va rezulta un acord ce va permite o cooperare strânsă între Marea Britanie și UE pe plan comercial. El și-a exprimat încrederea că negocierea post-Brexit a unui acord comercial va fi mai simplă, având în vedere faptul că există o apropiere legislativă între cele două entități (UE și UK).


Relația comercială dintre cele două părți reprezintă un interes deosebit datorită excedentului comercial deținut de România, atât în cazul comerțului cu bunuri, cât și în cazul celui cu servicii.


Schimburile comerciale între România și Marea Britanie, conform Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Departamentul de Comerț Exterior, au înregistrat o evoluție ascendentă, îndeosebi începând cu anul 2005, după finalizarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în decembrie 2004. Acestea s-au ridicat, în 2015, la 3,94 miliarde de euro, cu un excedent comercial de 814 milioane de euro în favoarea României. În primele 11 luni ale anului 2016, schimburile au însumat 3,76 miliarde de euro, cu un excedent comercial de 898 milioane de euro în favoarea României.


Importurile României din Marea Britanie reprezintă circa 1% din PIB, iar exporturile românești către Regatul Unit reprezintă circa 1,5% din PIB-ul României. În 2015, investițiile britanice în România au fost de 1,346 miliarde de euro (poziția a 13-a în clasamentul investitorilor străini), reprezentând 2,1% din totalul investițiilor străine în România.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 28 Iunie 2017
Stire din Economie : Francul e mai slab cu 1,84 bani
Miercuri, 28 Iunie 2017
Stire din Economie : Dolarul a pierdut 4,08 bani
Pagina a fost generata in 1.7908 secunde