Amânările din afacerea "Corveta multifuncțională" stârnesc mari suspiciuni

14368
Amânările din afacerea

Articole de la același autor

Interesul opiniei publice privind rezultatul procedurii de achiziție aferentă programului de înzestrare esențial "Corveta multifuncțională" este uriaș. Românii sunt foarte sensibili când vine vorba de securitatea țării și de dotarea armatei naționale, instituția care deține cota cea mai înaltă de încredere în rândul opiniei publice. În cazul corvetelor, preocuparea plătitorilor de taxe și impozite este justificată și prin faptul că vor trebui să scoată din buzunare 1,6 miliarde de euro.

Cotidianul "Cuget Liber" s-a străduit să-și informeze corect cititorii, solicitând informații despre derularea procedurii chiar de la autoritățile implicate. Întrucât noul termen - 15 noiembrie 2018 - privind finalizarea acesteia, anunțat de Ministerul Apărării Naționale prin comunicatul de presă din data de 26 octombrie 2018, a fost depășit, m-am adresat structurilor instituției, în mod repetat (pe 16, 19 și 23 noiembrie), solicitându-le să-mi comunice în ce stadiu se află procedura. În urma insistențelor, pe data de 4 decembrie am primit următorul răspuns din partea biroului de presă al MApN:

"Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă transmitem următoarele informații: Achiziția corvetelor multifuncționale se derulează cu respectarea strictă a prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 48 din 2018, prin care s-au stabilit circumstanțele, și a procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial «Corvetă multifuncțională».

Stadiul procedurii de achiziție este următorul: comisia de evaluare a derulat etapa de evaluare a ofertelor tehnice și financiare depuse de operatorii economici în data de 2 octombrie 2018, iar documentele elaborate în această etapă au fost înaintate pentru a fi auditate.

La finalizarea procesului de auditare, raportul procedurii specifice de achiziție va fi supus aprobării secretarului de stat pentru armamente, iar rezultatele procedurii specifice vor fi comunicate operatorilor economici și opiniei publice, cu respectarea strictă a prevederilor procedurii specifice prevăzute de actul normativ menționat".

Răspunsul pare liniștitor: procedura e în derulare, cu respectarea strictă a prevederilor HG nr. 48/2018. Vă propun, stimați cititori, o scurtă analiză. În anexa ce face parte integrantă din hotărârea de guvern, la litera B. punctul 6, se precizează: "Perioada de derulare a procedurii specifice nu poate depăși, în principiu, 240 de zile de la publicarea anunțului de participare." Altfel spus, termenul de 240 de zile nu este ferm, ci… orientativ, putând fi depășit oricât doresc organizatorii procedurii.

Așa s-a și întâmplat. Termenul a fost depășit cu 48 de zile, ținând cont că anunțul de participare a fost publicat pe 26 februarie 2018.

După cum rezultă din răspunsul primit, ultima etapă a procedurii de achiziție - evaluarea ofertelor tehnice și financiare – s-a încheiat. Deci, comisia de evaluare a întocmit raportul și, în conformitate cu prevederile amintitei anexe, l-a înaintat spre auditare unei structuri specializate a Ministerului Apărării Naționale, pentru ca mai apoi să fie aprobat de către secretarul de stat pentru armamente.

În ce constă această auditare, HG nr. 48/2018 nu suflă niciun cuvânt. Drept urmare, în această fază se poate întâmpla, teoretic, orice. Auditorii pot ajunge la aceeași concluzie cu comisia de evaluare în privința câștigătorului, pot desemna alt câștigător sau pot propune anularea procedurii.

În seara zilei de 3 decembrie, Gabriel Leș - noul ministru al Apărării a declarat următoarele despre achiziția corvetelor: "Suntem în termen. Până în 12 ianuarie putem lua decizia. Pot fi ambele variante, o anulăm sau o încredințăm".

Declarațiile guvernanților, amânările și prelungirea procedurii au stârnit numeroase suspiciuni, privind corectitudinea acesteia. Traian Băsescu, fostul președinte al României, susține, într-o postare pe Facebook, că: "Mihai Fifor (ministrul Apărării – n.n.) a preferat să demisioneze înainte de anunțarea rezultatului licitației, pentru a nu fi parte a mizeriei puse la cale de Daddy. Și uite așa, pe banii noștri, ne-am mai făcut rost de un scandal marca Dragnea, care vine, vine, vine..."

Site-ul www.b1.ro a publicat articolul "Rezultatul controversatei licitații de 1,6 miliarde de euro pentru corvete, ținut secret de autorități: Interesul lui Dragnea și lobby-ul agresiv făcut de olandezi", în care se afirmă că ordinea prețurilor oferite în cadrul procedurii ar fi următoarea: "Fincantieri a oferit 1,34 miliarde de euro, Damen - 1,255 miliarde de euro și Naval Grup - 1,2 miliarde de euro." În continuare se spune: "Dacă se merge pe varianta cea mai profitabilă pentru statul român, atunci francezii de la Naval ar fi câștigătorii. Astfel, Damen care a investit într-un lobby puternic și care este și favorita lui Dragnea ar pierde licitația".

Fiindcă veni vorba de Damen, trebuie făcute câteva precizări. Fosta companie Daewoo – Mangalia Heavy Industries, în care statul român, prin intermediul Șantierului Naval 2 Mai, deținea 49% din acțiuni și în care Damen a cumpărat pachetul de 51% din acțiuni, de la sud-coreeni, a devenit, între timp, Damen Shipyards Mangalia.

Potrivit adresei nr. 113949 din 4 decembrie 2018, a Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța, certificatul de înregistrare a companiei Damen Shipyards Mangalia, în registrul comerțului, a fost emis pe data de 21 noiembrie 2018. Structura acționariatului acesteia este următoarea: Șantierul Naval 2 Mai a devenit acționar majoritar, cu o cotă de 51% din capitalul social, iar Damen Holding B.V a devenit acționar minoritar, cu o cotă de 49%. Extrem de ciudat este faptul că, deși statul român a preluat controlul companiei, aceasta a fost rebotezată cu nume olandez. Cum explică Guvernul și Ministerul Economiei această anomalie?

Stimați cititori, în lumea afacerilor nimic nu e pe gratis, totul are un preț. Care este adevăratul preț pe care trebuie să îl achite statul român în această afacere, pentru diferența de 2% din acțiuni primită de la Damen? Să fie vorba de contractul pentru construcția celor patru corvete? Oare din cauză că nu a ieșit cine trebuia, se prelungește atât de mult procedura de achiziție?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4359 secunde