Alegeri cu scandal la Constanța South Container Terminal! Un lucrător dă în judecată compania (I)

2193

Articole de la același autor

Compania Constanța South Container Terminal (CSCT), parte a concernului DP World (numărul unu în rândul operatorilor de mărfuri containerizate de pe piața mondială) este cel mai mare terminal de containere din portul românesc, dar și de la Marea Neagră.



Totodată este unul dintre cei mai performanți operatori din portul Constanța. Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice, compania a realizat, în anul 2020, venituri totale de 231.781.682 și un profit brut de 31.357.104 lei. Performanța a fost obținută prin eforturile unui personal mediu de 455 de angajați.

Terminalul strălucește prin tehnologiile ultramoderne de care dispune, dar adevărata sa bogăție, fără de care echipamentele și utilajele sale n-ar fi în stare de nimic, este resursa umană. De altfel, la nivelul concernului DP World, forța de muncă este foarte prețuită, după cum reiese dintr-un mesaj postat pe pagina sa online, care exprimă filosofia sa socială: „Suntem o familie de peste 56.000 de angajați, datorită cărora comerțul se desfășoară în fiecare zi. Știm că oamenii sunt cel mai important atu al nostru, așa că ne ocupăm de acest bun al nostru, cultivându-i și ajutându-i să-și atingă întregul potențial prin programe cuprinzătoare de învățare și dezvoltare.”

Protest cu caracter național și internațional


Stimați cititori, în ciuda performanțelor financiare și a filozofiei sociale declarate de grupul internațional DP World, unitatea sa din Constanța este scena unor scandaluri și procese cu proprii angajați.

Iată, în anul 2020, decizia companiei Constanța South Container Terminal (CSCT) de a concedia trei operatori de pe macaralele portal de cheu, în frunte cu liderul de sindicat Pavel Nicolae, a stârnit un imens scandal, iar protestul organizațiilor afiliate la Confederația Națională a Sindicatelor „Cartel Alfa” a căpătat nu doar un caracter național, ci și unul internațional.

În același an, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a efectuat un control la respectiva unitate, constatând o serie de nereguli (după cum rezultă din adresa nr. P1084/22144 din 14 octombrie 2020). Raportul de control a confirmat acuzațiile sindicaliștilor care au protestat împotriva disponibilizării celor trei macaragii de cheu, în condițiile în care macaragii, fiind prea puțini, sunt chemați din timpul lor liber să muncească suplimentar 11 – 12 ore.

Liderul de sindicat Pavel Nicolae s-a adresat Justiției. Cazul se află pe rolul Tribunalului Constanța, la secția civilă și face obiectul dosarului nr. 5755/118/2020. Compania Constanța South Container Terminal va trebui să explice în fața instanței de judecată de ce, în condițiile în care a obținut un profit și venituri uriașe, i-a concediat pe cei trei macaragii.

Consiliul European al DP World

În anul 2021, Constanța South Container Terminal s-a abătut din nou de la filosofia socială declarată a concernului DP World, devenind scena unui nou scandal, ce urmează a fi tranșat în Justiție.

Zâzania a pornit de la modul în care a fost organizată alegerea reprezentantului salariaților din Compania Constanța South Container Terminal în Consiliul European al DP World.

Stimați cititori, trebuie arătat că, în conformitate cu Directiva europeană 94/45/CE din 22 septembrie 1994, întreprinderile și grupurile de întreprinderi de dimensiune comunitară sunt obligate să instituie un comitet european de întreprindere, în scopul informării și consultării lucrătorilor. Prin noțiunea „întreprindere de dimensiune comunitară” se înțelege orice întreprindere care angajează cel puțin 1.000 de lucrători în statele membre UE și cel puțin 150 de lucrători în fiecare din cel puțin două state membre diferite. Or, gigantul DP World – potrivit datelor publicate pe site-ul său - deține o rețea globală de 128 de unități, răspândite în 60 de țări de pe șase continente, în care muncesc 53.000 de angajați. Mai multe dintre aceste unități, care au împreună peste 1.000 de lucrători se află în țări ale Uniunii Europene, printre care și România.

DP World s-a conformat directivei europene și a instituit comitetul european de întreprindere, cu sediul la Londra. Din acest organism, alături de conducerea centrală, fac parte reprezentanții aleși ai salariaților, care sunt aleși pentru un mandat de patru ani.

În perioada 2017 – 2020, reprezentantul salariaților din Constanța South Container Terminal SRL a fost lucrătorul Ionel Stoica, care a fost ales, de colegii săi, prin vot secret, să-i reprezinte în acest organism.

„Acum patru ani, alegerile s-au organizat cu urnă de vot, fiecare salariat a putut să-și exprime opțiunea. Votul a fost secret, urna fiind sigilată. Fiecare candidat și-a desemnat un reprezentant în comisia de numărare a voturilor”, a declarat Ionel Stoica, pentru cotidianul „Cuget Liber”.

Alegeri cu… cântec

Iată că, la alegerile din 2021, situația s-a schimbat radical.

„Compania Constanța South Container Terminal a impus ca alegerile să se deruleze on-line, pe o perioadă de șapte zile calendaristice, între 22 și 28 februarie, motivând că această organizare e impusă de pandemie.

În calitate de reprezentant al unuia dintre cele două sindicate din companie, am contestat împreună cu președintele sindicatului durata prea mare, de șapte zile, a alegerilor. Nu îmi aduc aminte ca într-o țară democrată să dureze alegerile atât de mult.

Societatea le-a transmis tuturor angajaților, printr-un mesaj pe telefoanele proprii, un link (o adresă de internet) unde îl puteau vota pe unul dintre cei cinci candidați. Votantul își scria numele și prenumele, numărul mărcii, după care se afișa lista cu cei cinci candidați. Angajatul bifa un nume și trimitea votul. Controlul asupra programului informatic de vot l-a avut numai compania. Cu siguranță că votul nu a mai fost secret. Cineva știa în orice moment cum se votează. Cel ce a făcut programul

l-a pus la dispoziția Departamentului Resurse Umane al companiei, care a organizat votul și a informat salariații cum să voteze. Procesul de vot a fost organizat de companie, nicidecum de adunarea salariaților. Societatea nu a asigurat secretul votului. Alegerile nu au fost independente”, acuză Ionel Stoica.

(Va urma)



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4423 secunde