Ai datorii la ANAF? Iată cum poți beneficia de amnistia fiscală!

975
Ai datorii la ANAF? Iată cum poți beneficia de amnistia fiscală! - aidatoriilafisciatacumpotibenefi-1589112032.jpg

Articole de la același autor

În ultimul deceniu, România a avut parte de mai multe amnistii fiscale. Cele din iulie 2015 și august 2019 au avut drept scop declarat încurajarea contribuabililor să-și plătească obligațiile bugetare. Cum era de așteptat, n-au dat rezultate, nivelul datoriilor bugetare și al evaziunii fiscale rămânând ridicat, în continuare. De altfel, Fiscul a evitat să prezinte rezultatele obținute în urma aplicării amnistiilor, fapt ce spune multe despre eficiența lor.

Trebuie amintit că, la vremea respectivă, mediul de afaceri s-a declarat împotriva amnistiei. Un sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, în rândul a 324 de unități, identifica printre efectele negative ale amnistiei: încurajarea neachitării datoriilor bugetare, încurajarea înclinației spre evaziune fiscală, încălcarea principiilor de bază ale fiscalității, afectarea bugetului de stat și creșterea riscului infracțional. S-a dovedit că cei intervievați au avut dreptate.

Amnistia Covid

Nici nu s-a scurs anul de la amnistia adoptată pe timpul Cabinetului Dăncilă și – iată! - Guvernul Orban a instituit alta nouă. De această dată, scopul ei este de a ajuta mediul de afaceri grav afectat de criza Covid și, totodată, de a asigura creșterea încasărilor bugetare.

La sfârșitul săptămânii trecute, la propunerea Ministerului Finanțelor, Executivul a aprobat, ștergerea dobânzilor, penalităților și altor accesorii datorate de firmele care vor achita principalul restanțelor până la data de 15 decembrie 2020. Se estimează că măsura va avea un impact bugetar pozitiv de până la două miliarde de lei.

Facilitățile fiscale îi vizează pe toți contribuabilii care au datorii restante la 31 martie 2020 (persoane fizice, juridice, persoane fizice care desfășoară activități economice sau profesii libere, entități fără personalitate juridică, instituții publice etc).

Ordonanța de urgență prevede patru tipuri de facilități fiscale și acoperă toate situațiile cu care se pot confrunta contribuabilii:

- anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv;

- anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declarație rectificativă, cu scadență anterioară datei de 31 martie 2020 inclusiv;

- anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, dacă la această dată contribuabilul are în sold doar accesorii, iar obligațiile bugetare principale au fost stinse;

- anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a inspecției fiscale sau verificării situației fiscale personale, care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

Aceste facilități fiscale pot fi aplicate și de autoritățile administrației publice locale, ori de alte autorități sau instituții publice care administrează obligații bugetare.

Contribuabilii pot notifica organului fiscal intenția de a beneficia de anularea accesoriilor. În acest caz, pentru accesoriile ce pot forma obiectul anulării se instituie un regim special de administrare. Pentru debitorii care nu au notificat organul fiscal pentru a beneficia de anularea accesoriilor, dobânzile, penalitățile și toate accesoriile care pot fi anulate și care au fost achitate după data intrării în vigoare a ordonanței de urgență se restituie, la cerere, potrivit Codului de procedură fiscală.

În cazul contribuabililor pentru care au fost instituite popriri la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, în scopul acordării posibilității de a beneficia de anularea accesoriilor, se reglementează posibilitatea contribuabilului de a efectua plăți din sumele indisponibilizate ca efect al popririi.

Dacă îndeplinește condițiile, un contribuabil poate beneficia de anularea accesoriilor în oricare dintre facilitățile fiscale menționate anterior. Astfel, un contribuabil poate să cumuleze toate facilitățile dacă până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, îndeplinește condițiile prevăzute de ordonanța de urgență.

Contribuabilii care la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență beneficiază de eșalonare la plată pot beneficia de facilitățile fiscale dacă îndeplinesc condițiile impuse de ordonanță, pe de o parte, iar pe de altă parte, doresc și menținerea eșalonării la plată, ori dacă finalizează eșalonarea până la 15 decembrie 2020, textul ordonanței făcând distincție între aceste situații.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.582 secunde