Agricultura dobrogeană are viitor bun. Robotul ce tratează culturile de câmp, invenția unor elevi din Constanța

656

Articole de la același autor

Pentru a ţine pasul cu noile tehnologii şi pentru a avea culturi profitabile, agricultura trebuie să dea mâna cu cercetarea, cu inventica, cu tehnologia. La un liceu din Constanţa o echipă de robotică a dezvoltat un proiect pentru agricultură. A primit un sprijin neașteptat şi acum speră să obțină un premiu la o competiţie importantă.

O echipă de elevi ai Clubului de Robotică de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa a elaborat un prototip de robot pentru a depista şi trata culturile cu probleme din câmp. Este vorba despre proiectul „Sistem Inteligent de Identificare şi Tratare cu Aplicabilitate în Agricultura de Precizie”. Pe scurt „SIIT AAP”.

„Am dezvoltat un echipament agricol care prin intermediul inteligenţei artificiale, identifică plantele cu probleme care au nevoie de tratament. Astfel, avem o reducere foarte mare a gradului de poluare, pentru că se diminuează foarte mult cantitatea de soluţie necesară stropirii pe câmp”, a spus mentorul clubului de robotică, Marius Dumitrescu, profesor îndrumător. Proiectul se află în faza a doua de dezvoltare şi face parte dintr-unul mai mare, care va trece prin tot circuitul agricol, de la însămânţare până la depozitare. O perioadă, SIIT AAP a fost lăsat deoparte pentru că echipa cercului de robotică avea nevoie de un calculator performant care să îi ajute să ducă proiectul mai departe. Şi au găsit sprijin în fermierii dobrogeni care au fost receptivi la ce îşi doreau elevii.

„Eu îi ştiu pe copiii ăştia de mult. Au proiecte frumoase şi îi susţinem în proiectul lor. Le-am achiziţionat un calculator de mare capacitate, care poate să proceseze informaţiile în timp real, în timpul deplasării robotului. Este un proiect care trebuie dezvoltat, dar important este să-i susţinem să meargă mai departe la competiţii, să le câştige”, a declarat Theodor Ichim, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD).

Orice elev de liceu poate participa la Clubul de Robotică

Acest proiect a fost înscris în 2021 la competiţia naţională Agritech Hackathon de la Bucureşti. Dintre toate proiectele depuse la nivel naţional au fost selectate doar şapte printre care şi cel al elevilor constănţeni. Mai au la dispoziţie două luni pentru a realiza fizic şi funcţional robotul. Povestea Clubului de Robotică de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa a început în urmă cu cinci ani şi deşi are concurenţi redutabili în liceele de prestigiu constănţene, are nenumărate realizări. La acest club poate participa orice elev de liceu, din orice liceu constănţean dornic să înveţe lucruri noi. Unii dintre cei care au iniţiat mare parte dintre programele de succes ale clubului au terminat liceul şi au plecat la facultate.

„Anul acesta termin şi eu liceul şi plec în Statele Unite unde am fost admis la o universitate importantă. Clubul de Robotică şi domnul profesor Dumitrescu vor rămâne în inima mea. El mi-a îndrumat paşii spre cercetare, spre robotică. Sunt mândru că avem multe realizări frumoase împreună. De acolo, de peste ocean vreau să-i ajut, să-i susţin că ştiu ce înseamnă să vrei, dar să nu ai cu ce”, a spus Vlad Leu, elev al Liceului Teoretic „Ovidius”.

Şi Alexandru Şopron, fost elev al Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida”, multiplu premiat cu invenţiile dezvoltate la Clubul de Robotică, are numai cuvinte de laudă.

„Eu am terminat anul trecut dar mi-e dor de anii de liceu, de perioada când veneam cu drag la cursurile domnului profesor Dumitrescu. Avea atâta răbdare cu noi, că dacă nu înţelegeai îţi explica până pricepeai. Eu sunt pasionat de maşini şi vreau o carieră în domeniu”, a povestit Alexandru Şopron.

Cercul de robotică are realizări frumoase, locul doi la Olimpiada de Creaţie Naţională de la Suceava cu o vestă antiglonţ, care a pornit de la o idee simplă şi a ajuns să fie testată în poligon. Singura problemă este că din lipsa fondurilor, invenţiile create de elevi nu pot fi înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Dacă şi alţi oameni potenţi financiar din Constanţa ar dona fonduri pentru Clubul de Robotică, tinerii constănţeni ar avea mai multe perspective în oraşul lor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1372 secunde