Agricultorii din Dobrogea se revoltă! "Nu mai putem. Vom ieși în stradă!"

3197
Agricultorii din Dobrogea se revoltă!

Articole de la același autor

Agricultura României este compromisă, în mare măsură, iar Guvernul nu a acordat niciun fel de sprijin real pentru ca aceasta să funcționeze mai bine. Cel puțin asta spun cei din Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni, grup care a organizat ieri o conferință de presă.

Organizatorii spun că cel mai afectat este județul Constanța, unde peste trei sferturi din suprafața cultivată a fost distrusă. În acest context, agricultorii au anunțat că vor organiza acțiuni de protest, în perioada următoare, pentru că situația generată de secetă este fără precedent, iar Guvernul Orban amână, în continuare, sprijinirea și protejarea producătorilor agricoli în fața creditorilor.

Atunci când se distruge agricultura, vorbim despre perspectiva lipsei alimentelor de pe piață, distrugerea economiei și probleme sociale.

"Din păcate astăzi ne unește un lucru nefericit și anume situația dramatică a agricultorilor din Dobrogea. Solicităm emiterea unei Ordonanțe de Urgență care să prevadă suspendarea ratelor la bănci pentru o perioadă de minim un an de zile. Acest lucru ar lua presiunea de pe umerii agricultorilor, care nu au avut parte de nicio recoltă anul acesta și nu au cu ce să plătească ratele. Avantajul acestei măsuri vine în întâmpinarea băncilor. Băncile ar trebui să suspende ratele. Noi, fermierii, nu ne mai gândim la profit. Toți suntem pe pierdere", a declarat în cadrul unei conferințe de presă Răzvan Filipescu, fermier din Constanța.

"Activăm în zona Negru Vodă și Adamclisi. Ceea ce se întâmplă în Dobrogea este o calamitate. Suntem în situația în care întoarcem a doua cultură. Am încercat cu floarea soarelui, porumb și nu am reușit să facem nimic. Anul acesta nu am avut niciun fel de venit din agricultură. Dobrogea este cea mai aridă zonă a României. Fermele sunt mari, comerciale, care au salariați și care au impozite la stat. Vrem ca guvernanții să înțeleagă că suntem în cea mai gravă situație de anul acesta. Fermierii s-au dezvoltat și atunci trebuie susținuți. Luați măsuri față de fermierii din Dobrogea, pentru că sunt într-o situație foarte gravă", a spus și Teodor Ichim, cel care ocupă tot funcția de fermier.

Conform spuselor reprezentanților agricultorilor din județ, situația nu este roz nici în comuna Poarta Albă, dar nici în județul Tulcea, acolo unde este foarte mare nevoie de instalații pentru irigarea recoltelor.

"Anul trecut am avut un an agricol foarte greu. Anul acesta este la fel. O să dăm oameni afară, o să reducem cheltuielile, dar nu asta este soluția. Facem investiții în tractoare. Un tractor care nu poluează costă cât două case în Constanța. Sunt foarte supărat când îl văd pe ministrul Agriculturii că spune că suntem nevoiți să aducem mere și alte fructe din Polonia. Nu este normal așa ceva", a adăugat Mircea Chipăilă, fermier Poarta Albă.

Agricultorii din Constanța spun că, dacă în două săptămâni Guvernul României nu ia nicio măsură pentru remedierea situației, vor ieși în stradă cu utilaje și cu baloți de paie pentru a protesta și, poate, în urma acestui demers se va găsi o soluționare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4755 secunde