Agenţii economici, revoltaţi! „Unde parchează clienţii dacă se desfiinţează parcările?”

3323

Articole de la același autor

Anul trecut, pe vremea asta, se semna cu surle şi trâmbiţe „cel mai mare contract de infrastructură din ultimii 30 de ani” al administraţiei locale. Este vorba despre proiectul „Îmbunătăţirea mobilităţii în municipiul Constanţa” care urmează să se facă din fonduri europene nerambursabile. Practic de la Gara CFR, prin bd. 1 Decembrie şi bd. Al. Lăpuşneanu, până în Mamaia ar urma să fie construită o zonă verde pe unde vor circula biciclişti şi transportul în comun, reducându-se la două benzi pentru autoturismele personale. Şi foarte important, nu vor mai exista parcări laterale!

Elanul de modernizare al municipiului Constanța anunțat de fostul edil a fost apreciat de multă lume. Numai că, modernizarea nu a fost făcută şi în binele cetăţeanului. Marele proiect de schimbare a tot ce înseamnă infrastructură rutieră şi stradală, nu include şi riveranii bulevardelor menţionate care vor urma să-şi ia maşinile personale în casă, neavând unde să le parcheze. Ba mai mult, agenţii economici care-şi desfăşoară activitatea de-a lungul şi de-a latul bulevardelor amintite, vor falimenta dacă proiectul de mobilitate nu prevede şi parcări.

„Am auzit de acest proiect. Vrem să se facă ceva pentru oraşul ăsta lăsat în paragină, dar nu să ne distrugă pe noi. Avem parcări plătite, plătim taxe şi impozite la primărie, nu este posibil să fim excluşi, să nu fim întrebaţi”, ne-a spus Alina M., proprietar agenţie de asigurări. „Nu am auzit de acest proiect, dar nu mi se pare normal să nu se ţină cont şi de noi. Cum va mai intra clientul în magazin, dacă şi pe strada Oborului este aglomeraţie mare şi nu sunt locuri de parcare?”, a declarat Ioana G., administrator patiserie. „Cum să ne lase fără locuri de parcare? Păi nu se gândesc cum vor veni clienţii, unde vor parca? Primăria să nu uite că noi aducem bani la buget, să ne trateze ca atare”, a spus Marian G., proprietarul unui salon de înfrumuseţare.



Un proiect pentru cetăţeni gândit fără ei


Pe cei 11 km, de la Gară până în Mamaia, pe bulevardele 1 Decembrie şi Al. Lăpuşneanu sunt mici spaţii comerciale la parterul blocurilor, dar şi instituţii de învăţământ, la care în fiecare dimineaţă vin sute de părinţi să-şi lase şi să-şi ia copiii de la şcoală. Mai sunt cabinete medicale, magazine alimentare mari, care ne întrebăm şi noi, cum vor fi aprovizionate dacă nu ai voie să opreşti?

În acest context, am cerut un punct de vedere de la Primăria Constanţa, în ce stadiu este proiectul de îmbunătăţire a mobilităţii municipiului Constanţa şi ni s-a răspuns că „este în faza de implementare”.

Legat de acest proiect, a apărut recent o iniţiativă civică ce aparține celor de la Partidul Verde şi Baricada Verde. Practic, se va depune o petiţie la Primăria Constanţa, prin care agenții economici și locuitorii din zonele precizate cer reanalizarea proiectului, în contextul în care ar urma să dispară peste 1.200 locuri de parcare. Oamenii spun că cel mai bine ar fi fost ca întâi să se construiască parcări şi apoi să fie desfiinţate cele de pe bulevarde.

„Noi cerem să nu ne grăbim cu proiectul. Ar fi bun pentru oraş dacă nu ar fi gândit prost. Acum se circulă pe patru benzi, dar dacă se vor desfiinţa benzile 1 şi 2 şi maşinile vor circula în coloană, vor sta mai mult în trafic şi vor polua mai mult”, ne-a spus Sorin Belu, Baricada Verde. Proiectul de îmbunătăţire a mobilităţii în municipiul Constanţa, în valoare de peste 91 de milioane lei, fonduri europene şi 1,8 milioane lei fonduri de la bugetul local, a fost semnat la 17 februarie 2020 şi are ca termen de implementare 18 luni.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6208 secunde