Agenții economici nu vor mai completa declarația 088

482
Agenții economici  nu vor mai completa declarația 088 - agentiieconomici-1484489370.jpg

Articole de la același autor

Agenția Națională de Administrare Fiscală a decis să renunțe la mult discutatul formular 088, care le-a dat timp de doi ani bătăi de cap agenților economici. Este vorba de "Declarația pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA".


În comunicatul de presă dat publicității, ANAF recunoaște, practic, că i-a pus pe agenții economici la muncă, deși deținea toate infromațiile cuprinse în respectivul formular: 


"Din analiza procedurilor referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA s-a constatat că, pe de o parte, contribuabilii furnizează o serie de informații organelor fiscale prin formularele existente, respectiv: 010, 098 și 099 și că, pe de altă parte, ANAF deține deja sau poate obține prin schimbul de date cu alte institutii o serie de alte informații care pot fi utilizate în evaluarea intenției și capacității de a desfășura activități economice.


Astfel, ANAF are în baza de date informații cu privire la istoricul și comportamentul fiscal ale contribuabililor persoane juridice și cu privire la istoricul fiscal al persoanelor fizice care sunt administratori sau acționari/asociați, cum ar fi societățile în care au fost sau mai sunt participanți, situația acestora, cazierul fiscal. 


În aceste condiții, procedura privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA, aprobată prin OPANAF nr.2393/2016, urmează să fie actualizată în acest sens, adică pentru a fi utilizate informațiile deținute sau obținute de ANAF de la alte entități. De asemenea, vor fi modificate în mod corespunzător aplicațiile informatice folosite în procedura de evaluare.


Pentru a evita blocarea activității de înregistrare în scopuri de TVA a contribuabililor și asigurarea continuității activității economice a acestora, intrarea în vigoare a ordinului de abrogare a formularului 088 este 1 februarie 2017, până la această dată urmând să fie actualizată noua procedură, precum și aplicațiile informatice." 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2204 secunde