Afaceri printre gunoaie

226
1

Articole de la același autor

Curățenia unei localități este nu doar o problemă de sănătate publică, ci și una economică. Afacerile nu pot prospera printre gunoaie. Municipiul Constanța pierde o mulțime de turiști români și străini pentru că e mizer, neprimitor.

Dintre toate platformele comerciale ale orașului, piața Tomis III poate concura la titlul de "cea mai jegoasă". Prin "grija" administrației și a agenților economici, a devenit copia fidelă a unui bantustan african. În fața tarabelor și dughenelor, gunoaiele se răsfață sub soarele verii. Singurul coș de gunoi existent în piață privește neputincios la pungile cu reziduuri aruncate pe caldarâm. Din loc în loc, pete groase de lături acoperă asfaltul.

Priveliștea este teribilă. Dar cel mai șocant este faptul că vânzătorii privesc cu indiferență la mizeria din jurul lor și nu pun mâna pe mătură și furtunul cu apă. Calcă pe gunoaie, de parcă ar fi orbi. E limpede că s-au obișnuit să muncească în mizerie. Cu o asemenea "carte de vizită", este un miracol că mai au clienți.

Piața Tomis III este doar un mic eșantion din mizeria municipală. Străzile orașului, aleile, parcurile, peluzele, falezele și maidanele sunt ticsite de reziduuri menajere și industriale: hârtii, cartoane și mucuri de țigară, sticle de plastic și cutii de bere, pungi cu gunoaie, zdrențe, fieroaice, lemne și pietre, moloz și mormane de pământ, rahați de bipede și căcăreze de animale. Un astfel de oraș nu poate atrage turiștii, afacerile.

Dacă aș candida la funcția de primar al Constanței, platforma mea electorală ar cuprinde un singur punct: salubrizarea orașului. Cred că ar fi de ajuns să le promit alegătorilor că voi despuți urbea din centru până la barierele cu vaporașe cocoțate pe calaje (să nu se păteze de jegul citadin pe chilă), pentru a obține votul majoritar. N-aș avea nevoie de campanie, de afișe, de talk-show-uri și alte chestii asemenea. Ar fi de ajuns să strig "Vin cu măturoiul!" pentru a pune mâna pe mandatul de patru ani.

Gunoaiele Constanței reprezintă cel mai bun material electoral pentru un aspirant la funcția de primar. Și e material din belșug, să câștigi nu numai localele, dar și o stivă de fotolii parlamentare. Ai de unde alege; gunoaiele boierești, din buricul orașului, gunoaiele modeste, de cartier și cele mai puturoase, de periferie, dau o culoare "europeană" acestei porți a României spre lume. 

Comentează știrea

ath
20 iulie 2015
Cu maturoiul la razboi

Obisnuiesc sa merg mult pe jos,in ciuda organelor de partid si de stat.Vreau sa le mananc pensia pana la adanci batraneti.Orasul este plin de capcane si talhari..Daca nu dai de talhari,primaria te baga in ambuscada.Incepand cu ora 8 dimineata,pana la prinz si chiar dupa pranz se matura strazile/bulevardele/trotuarele principale.Atunci ai ocazia sa dai nas in nas cu omul negru.Fagadau a venit la serviciu.Un angajat al primariei agita praful si rahatii municipali.La stanga e gard sau magazin "de inchiriat" ,la dreapra pe bulevard e trafic intens (loc nepermis),in fata ta omul negru te ameninta cu maturoiul,agita praful si rahatii strazii.Ai pus-o,nu ai incotro,esti nevoit sa te predai.Daca te intorci din drum,inseamna ca toata ziua ai ghinion.Imi scot pusca,flutur steagul alb,trag o gura de praf si ma predau.Fagadau munceste.Mai narodule,mai Fagadau,emanatule strada se matura noaptea.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.825 secunde