Acționarii Oil Terminal au luat decizii capitale pentru viitorul companiei

828
Acționarii Oil Terminal au luat decizii capitale pentru viitorul companiei - actionariioilterminalauluatdeciz-1592139100.jpg

Articole de la același autor

Ajuns în cel de-al 122-lea an al existenței sale, operatorul portuar Oil Terminal este o companie strategică pentru securitatea energetică a României, pentru economia națională în ansamblu. Prin compania din Constanța, România derulează peste 50% din importul, exportul și tranzitul de hidrocarburi și produse petrochimice lichide.

Oil Terminal nu numai că a rezistat tuturor loviturilor primite de-a lungul anilor (și nu au fost puține), dar a mai și obținut performanțe de invidiat.

În anul 2019, prin depozitele sale au fost derulate 5,810 milioane de tone de hidrocarburi (țiței, benzină, motorină, păcură) plus 460 de mii de tone de produse chimice. Veniturile totale au crescut cu 15,3% față de anul 2018, urcând la 169,3 milioane de lei, iar profitul brut a făcut un salt spectaculos, de 126,3%, ajungând la 4,3 milioane de lei.

Cine își imagina că, după închiderea unei salbe de rafinării românești și transferul celei mai mari părți a activității petroliere din portul Constanța în portul Midia, ca urmare a intrării în exploatare a terminalului monoboy, în februarie 2009, compania Oil Terminal va supraviețui?

Din iulie 2012, de la instalarea la "cârmă" a lui Sorin Viorel Ciutureanu, compania a înregistrat o creștere spectaculoasă a activității și a rezultatelor financiare. Între 2012 și 2019, veniturile totale ale companiei au crescut cu 45,82%, iar profitul cu 116,08%, compania înregistrând an de an excedent financiar și distribuind dividende grase acționarilor.

O hotărâre istorică

Adunarea generală extraordinară a acționarilor din data de 12 iunie 2020 a deschis un nou capitol în existența companiei Oil Terminal, aprobând hotărârea de constatare a majorării de drept a capitalului social cu valoarea celor două terenuri în suprafață totală de 383.596 mp.

Trebuie amintit că, de-a lungul timpului, acționarii minoritari semnificativi s-au străduit din răsputeri să blocheze majorarea de capital impusă de lege, apelând la tot felul de tertipuri avocățești și găsindu-și aliați în rândul celor ce s-au perindat la conducerea Ministerului Energiei. Cu ajutorul justiției, conducerea companiei a reușit să înlăture toate barierele.

Cum era de așteptat, adunarea din 12 iunie a fost tensionată de încercarea unuia dintre minoritarii semnificativi de a mai pune o piedică și a ridica un obstacol. N-a avut succes, hotărârea de constatare a majorării de drept a capitalului social fiind aprobată cu 76,6635% din drepturile de vot ale acționarilor prezenți.

Este de așteptat ca minoritarii opozanți să atace pe diferite căi și această hotărâre, dar îi paște un mare pericol. De acum înainte, compania va putea solicita justiției să îi sancționeze pentru abuz de drept procesual și să le ceară plata daunelor înregistrate din cauza lor.

Totodată, adunarea generală extraordinară a acționarilor a aprobat formularea unei cereri către judecătorul - delegat de pe lângă Oficiul Național al Registrului Comerțului pentru numirea unuia sau mai multor experți în vederea evaluării celor două terenuri ce urmează a fi incluse în procesul majorării de capital al societății.

Odată ce va fi făcută evaluarea, se va putea ști cu ce valoare se majorează capitalul social și câte noi acțiuni îi vor reveni statului român, acționarul majoritar al companiei. În prezent, acesta deține un pachet de control de 59,6222% din totalul acțiunilor, restul aparținând unor persoane fizice și juridice. Acestea din urmă își pot păstra cota de participare la capitalul social dacă vor cumpăra acțiunile emise de companie.



Investiții în noi capacități petroliere


În aceeași ședință, acționarii au aprobat contractarea unui credit pe termen lung în valoare de 31.175.227 lei, inclusiv TVA, pentru lucrările de modernizare a rezervorului T31 S - SP Sud și constituirea, de principiu, a unui parteneriat cu Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), în vederea efectuării lucrărilor de mărire a capacității de depozitare în secția platformă Sud a Oil Terminal.

De câțiva ani, compania petrolieră își concentrează investițiile de modernizare și extindere a capacităților de depozitare aflate în sudul Constanței, în speranța că, odată și odată, va reuși să închidă depozitul petrolier situat în centrul orașului.

La această oră, Oil Terminal deține trei depozite cu o capacitate totală de stocare de 1,4 milioane metri cubi, din care:

- secția "Platformă Nord", cu capacitatea de depozitare a țițeiului și produse petroliere de aproximativ 420.000 metri cubi;

- secția "Platformă Port", situată în incinta portului Constanța, în dana 69, cu o capacitate de depozitare de aproximativ 102.000 metri cubi;

- secția "Platformă Sud", capacitate de depozitare de aproximativ 910.000 metri cubi. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.8946 secunde