A intrat în vigoare noua Lege a Pământului Agricol. Terenurile se vor vinde mai greu

1769
A intrat în vigoare noua Lege a Pământului Agricol. Terenurile se vor vinde mai greu - fondterenurileagricole-1613760411.jpg

Articole de la același autor

Până la începutul lunii februarie s-a amânat termenul limită până când noua Lege a pământului nr.175/2020 începea să-şi facă simţite efectele. Normele Metodologice au fost publicate în Monitorul Oficial, astfel că vânzătorii şi cumpărătorii de terenuri arabile, au de acum noi reguli după care vor putea face acest lucru.

Aşadar, din 8 februarie sunt reglementate noi măsuri de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole situate în extravilan. Dacă aveţi de vânzare sau vă gândiţi să cumpăraţi un teren agricol, trebuie să ştiţi care sunt condiţiile şi ce reguli trebuie să îndepliniţi. În primul rând, terenul nu se mai poate vinde decât după ce şi-au exprimat interesul preemptorii de rangul I, care pot fi rudele de gradul I şi rudele până la gradul III inclusiv. Apoi vin la dreptul de a cumpăra preemptorii de rang II, care sunt reprezentaţi de proprietarii investiţiilor agricole sau arendaşii. Cu alte cuvinte sunt încurajaţi să-şi mărească exploataţiile agricole fermele mari, arendaşii vecini care muncesc pământul. La rând vin tinerii fermieri care sunt încurajaţi să cumpere terenuri şi ultimii sunt persoanele fizice care au domiciliul în localitatea unde se află terenul.

Primăriile, jucător principal în procesul de vânzare-cumpărare

În acest proces, de vânzare-cumpărare, primăriilor le-au fost suplimentate atribuţiile de serviciu fiind obligate să înregistreze cererea vânzătorului, să afişeze oferta de vânzare la sediul primăriei. Tot primăria înştiinţează preemptorii în termen de 45 de zile prin poştă sau prin poşta electronică, după care afişează notificarea preemptorilor. Înştiinţează autoritatea publică locală care se învecinează cu suprafaţa de teren dacă se află la limita a două teritorii administrative. Transmite structurii centrale dacă terenul este mai mare de 30 de ha şi structurii teritoriale dacă terenul este până în 30 de ha, dosarul cu cererea şi oferta terenului agricol, împreună cu documentele justificative, însoțite de procesul-verbal de afișare a ofertei şi lista preemptorilor. Tot acest rol de intermediar al primăriei va îngreuna şi prelungi procedura de vânzare-cumpărare, dar într-un final va fiscaliza impozitarea din tranzacţia de vânzare-cumpărare.

Noua lege face curăţenie în extravilan

Poate că acum, prin noua lege se va şti cu exactitate cât teren este în exploataţie şi cine îl deţine prin înfiinţarea Registrului Unic Național privind circulația și destinația terenurilor agricole situate în extravilan. De administrarea şi gestionarea lui se va ocupa Agenţia Domeniilor Statului, care o făcea şi până acum dar situaţia era neclară în cazul terenurilor vândute de mai multe ori. Un alt aspect pozitiv al acestei legi este că terenul nu va mai face parte din speculaţiile imobiliare şi poate că cine îl va cumpăra îl va şi munci, din moment ce timp de opt ani nu e voie să înstrăinezi terenul proaspăt achiziţionat, decât dacă plăteşti un impozit de 80% din suma de cumpărare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5644 secunde